SF og DF er enige: Politiet skal have flere resurser til Kærshovedgård
Efter udlændingeloven blev strammet den 1. juni er både politiet og anklagernes arbejdsbyrder i Midt- og Vestjylland steget voldsomt. En uholdbar situation, mener flere politikere.
Politiet og anklagemyndigheden hos Midt- og Vestjyllands Politi skal have flere resurser.
Så klar er meldingerne fra både Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkepartis retsordførere, efter TV MIDTVEST de seneste dage har fortalt om, hvordan stramningen af udlændingeloven har fået arbejdsbyrden til at eksplodere hos anklagerne og politiet og har overfyldt arresthusene.
- Jeg mener, at rigspolitiet må sikre, at anklagemyndigheden har de midler, der skal til, så folk ikke går ned med stress eller sygdom, eller at systemet sander til, så andre sager ikke bliver løst, siger DF's retsordfører Peter Skaarup.
Han vil nu bede regeringen om at kigge på sagen, så den aktuelle situation kan blive løst.
Peter Skaarup bliver bakket op af Socialistisk Folkepartis retsordfører.
- Jeg kan godt forstå, at politiet efterspørger flere resurser. Det er selvfølgelig noget, der kan mærkes, og det går ud over retssikkerheden for alle andre borgere, siger Karina Lorentzen.
Regleændringer om meldepligten presser politiet
De manglende resurser er et resultat af, at reglerne for opholds- og meldepligt for afviste asylansøgere blev strammet for tre måneder siden.
Inden den 1. juni blev de afviste asylansøgere og folk på tålt ophold fængslet, hvis de overtrådte deres meldepligter 151 gange.
I dag skal der kun seks overtrædelser til. Det har betydet, at antallet af fængslinger er blevet tidoblet, og anklagemyndighedens arbejdsbyrde forventes at stige fra 400 til 900 grundlovsforhør årligt.
Derudover siger prognosen, at Midt- og Vestjyllands Politi årligt kommer til at bruge 80 årsværk på Kærshovedgård. Tidligere var det kun 32 årlige stillinger.
Selv om de to retsordførere er enige om, at Midt- og Vestjyllands Politi skal have flere resurser, så er de dog langt fra enige om, om melde- og opholdspligten er en god ide.
- Det er berettiget, at man skal håndhæve melde- og opholdspligten, for hvis man er på tålt ophold, så skal man i virkeligheden udvises og vende tilbage til sit hjemland. Og så længe man ikke gør det, så må vi stille nogle krav som samfund til de pågældende, mener Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.
Men opholde- og meldepligten er ikke god til alle afviste asylansøgere, lyder det fra SF.
- Vi skal huske på, at nogle af dem, som har meldepligt, de er sådan set ikke kriminelle. De er egentlig bare afvist, og nogle af dem overtræder meldepligten, fordi de vil være sammen med familie og venner. Jeg tror, vi skal reservere de helt stramme greb til dem, som er kriminelle, og som vi ikke vil have rendende rundt, siger Karina Lorentzen fra SF.
Hun vil lige som Peter Skaarup også gå i dialog med justitsministeren, så problemstillingen fra Kærshovedgård kan blive løst.