Store afstande: Han er borgmester i Danmarks største kommune
Hans Østergaard ved, at der i Ringkøbing-Skjern er langt fra nord til syd og øst til vest. Både i afstand og kulturelt. Og det giver udfordringer.
Ringkøbing-Skjern Kommune syner af mere end landets øvrige 97 kommuner. Og med god grund. For den er Danmarks største målt på areal.
Afstandene er store både på langs og på tværs. Et faktum, som kommunens borgmester er bevidst om og forholder sig til. Hans Østergaard erkender, at der har været steder i den 1488,86 kvadratkilometer store kommune, hvor borgerne har følt sig udenfor.
- Der har måske været nogle af de fjerneste hjørner før, som dårligt har følt sig som en del af Ringkøbing-Skjern Kommune. Det skal vi have lavet om på, fastslår Venstre-borgmesteren.
Flytter kontoret ud
Hans Østergaard vil være hele Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester.
Derfor har han i flere omgange i bogstavelig forstand flyttet sit borgmesterkontor væk fra Rådhuset i Ringkøbing ud i hjørner af kommunen, der ikke normalt løber med opmærksomheden. Fire gange i 2018 har borgmesteren været afsted.
- Det er en rigtig god måde at møde borgerne på. Jeg arrangerer en fuld dag, hvor jeg starter fra morgenstunden og besøger et par virksomheder om formiddagen. Så er der en frokost, hvor lokale ildsjæle fra området bliver inviteret. Og så lukkes dørene ellers op fire-fem timer om eftermiddagen.
Så du mener det batter, at borgmesteren fysisk opholder sig ude i et sogn i kommunen engang imellem?
- Det mener jeg hundrede procent det gør. Det ved jeg det gør. Det kan jeg mærke det gør. Det betyder uendelig meget, at man kommer ud og viser at vi faktisk også kærer os om, hvad der foregår i Hoven eller i Bork eller i Hee, siger Hans Østergaard.
Det er gået nemt
Selvom borgmesterjobbet er fyldt med udfordringer, som for eksempel at styrke sammenhængskraften i kommunen, så tøver Hans Østergaard ikke med at indrømme, at det første år som Ringkøbing-Skjerns nummer et er faldet ham let.
- Jeg synes faktisk, at den rolle jeg har nu, som den der sidder for bordenden og tager teten i byrådsarbejdet, det er gået nemmere, end jeg havde turde forvente, fortæller borgmesteren
Måske hænger det sammen med, at venstremanden har en lang kommunalpolitisk erfaring. Han blev valgt til byrådet i den daværende Videbæk Kommune første gang i 1997. Hans Østergaard ved, hvad det vil sige at drive en kommune både administrativt og politisk.
- Det tager selvfølgelig tid. Det var jeg bevidst om. Min kalender er godt og grundigt spækket. Jeg har valgt en meget synlig tilgang til tingene, så jeg er ude stort set altid. Det gælder også aftener. Jeg har en regel, jeg vil prøve at overholde om, at jeg vil bruge mindst en weekend-dag på det politiske - på at opleve et eller andet og møde borgerne. Så udover at det tidsmæssigt kræver en hel del, så synes jeg ikke det har været svært, siger Hans Østergaard.
Lyst til fire år mere
Hans Østergaard har knap tre år tilbage i borgmesterkontoret, før der er igen er kommunalvalg – før han atter skal til eksamen.
Som enhver anden politiker fastslår han, at det til enhver tid er op til vælgerne at vurdere, om han har gjort sit arbejde godt nok. Men selv er den 60-årige venstremand ikke i tvivl: Han ved allerede nu, at gerne tager fire år mere, som Ringkøbing-Skjerns førstemand.
- Der kan jo ændre sig meget på tre år. Men, hvis det var i dag, jeg skulle svare ja eller nej til det, så ville jeg da bestemt svare ja. Hvis mit bagland ønsker, at jeg skal tage en periode mere, så er jeg absolut klar til at tage en periode mere, understreger Hans Østergaard
Hans Østergaard er gæst i interview-serien 'Mød Borgmesteren', hvor landsdelens politiske førstemænd og -kvinder i studiet på TV MIDTVEST fortæller om, hvilke udfordringer der for dem ligger i at sidde for bordenden i en kommune. Det kan ses øverst i artiklen her.