Forskere finder ingen effekt på huspriser, når havvindmøller bliver rejst
Man kan ikke finde nogen effekt mellem opførelsen af havvindmøller og huspriser. Det kan ifølge to forskere forklare fortsat stigende huspriser i Søndervig.
Det er langt fra overraskende, at to sommerhuse på Vestkysten er steget i værdi, efter havvindmølleparken Vesterhav Syd er blevet opført ni kilometer ud for kysten.
Det siger to forskere samstemmigt, efter TV MIDTVEST har dokumenteret, at to sommerhuse i Søndervig er steget med op mod 35 procent, efter de første møller i vindmølleparken Vesterhav Syd er blevet rejst.
- Som udgangspunkt er jeg ikke overrasket. Havvindmøllerne er synlige, men de ligger langt fra kysten, påpeger Jacob Ladenburg, der er professor ved Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi hos DTU.
- Jeg er faktisk mere overrasket over, at der er to ejendomme, der bliver solgt til næsten samme pris som myndighedens vurdering, siger seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab hos Aarhus Universitet Toke Emil Panduro.
Kan ikke finde effekt
En gennemgang af salgs- og vurderingsoplysninger, som TV MIDTVEST står bag, viser, at fire af de Søndervig-ejendomme, der ifølge Taksationsmyndigheden stod til et værditab som følge af Vesterhav Syd, er blevet solgt i løbet af 2023.
To ejendomme er solgt for mindst 20 procent mere end vurderingen lød på i 2022, mens salgsprisen for de to resterende huse er få procent højere end vurderingen fra Taksationsmyndigheden.
De to forskere understreger, at gennemgangen kun rummer et lille antal sommerhuse. Alligevel er det forventeligt, at huspriserne har fulgt den generelle udvikling i området, hvor priserne de seneste år er steget.
- I de studier, vi har lavet, kan vi ikke finde nogen effekt hos salgspriserne på de ejendomme, der ligger ud til kysten og har udsyn til havvindmøllerne, fortæller Toke Emil Panduro.
Tager forbehold
Boligøkonom hos Jyske Bank Mikkel Høegh peger på, at havvindmøllerne i Vesterhav Syd ikke har påvirket priserne i Søndervig.
Den udlægning deler Toke Emil Panduro, men det er svært at lave en håndfast konklusion, understreger Jacob Ladenburg:
- Man skal selvfølgelig holde den generelle prisudvikling i området for øje.
- Selv hvis markedet er steget meget, så kan effekten af havvindmøller på husprisen være negativ, siger Jacob Ladenburg.
Sommerhusejere er mere kritiske
TV MIDTVEST har i årenes løb beskrevet, hvordan flere sommerhusejer har udtrykt skarp kritik af Vesterhav Syd.
De har blandt andet frygtet, at priserne ville falde i takt med, at møllerne blev rejst.
I 20 år har Jacob Ladenburg undersøgt danskernes syn på vindmøller. Han mener, det er forventeligt, at sommerhusejere er kritiske over for nye vindmøller.
- Hvis man bor i området, er man mere positivt indstillet over for havvindmøller, og man accepterer i højere grad, at de står tættere på kysten end den gennemsnitlige sommerhusejer, der har et ønske om, at vindmøllerne kommer langt væk fra kysten, forklarer han.
Forskellen mellem de to typer husejere skyldes ifølge professoren, at de lokale ser havvindmøller som en ny, økonomisk mulighed, der giver jobs og økonomisk omsætning året rundt modsat sommerhuse og turister, der er sæsonbetonede.
- Sommerhusejere ser deres hus som et refugie. Derfor har de et ønske om at holde deres område uforstyrret, da de ser deres område som en stor del af grunden til, at de har deres sommerhus, siger Jacob Ladenburg.
Psykologisk effekt kan spille ind
Toke Emil Panduro fremhæver også begrebet loss aversion (på dansk tabsaversion, red.), når det kommer til vindmøllers effekt på huspriser.
Begrebet kendes af økonomer og psykologer og beskriver, at tab opleves markant voldsommere end gevinster.
- Når man ser det i relation til havvindmøller, så er det kun dem, der allerede har et hus i området, der oplever et tab. Køberne har ikke oplevet en uafbrudt horisont, forklarer seniorforskeren fra Aarhus Universitet.
Jacob Ladenburg peger på, at det også er meget individuelt, hvordan danskerne har det med vindmøller.
- Nogle bliver overhovedet ikke generet, mens andre synes, de fylder. Det betyder, at 10 procent af køberne måske springer fra på grund af vindmøllerne i forhold til en given pris, mens andre købere accepterer vindmøllerne og prisen. Derudover er der er generelt stor efterspørgsel på havudsigt, påpeger han og tilføjer.
- Vi ser en tendens til, at yngre mennesker er mere positive over for havvindmøller og vindmøller generelt end ældre mennesker.
Jacob Ladenburg understreger, at man ikke ved, om forskellen i synet på vindmøller skyldes alder eller generation.
- Det er noget af det, vi skal have undersøgt. Men hvis der er tale om en generationseffekt, så peger det i retning af, at fremtidige generationer ikke vil blive så påvirket af vindmøller, som vi ser nu, siger han.