Forvandling på Vostrup Højskole: Christine fik lyst til livet
Christine Vestergaard var selvmordstruet i mange år og havde flere selvmordsforsøg. I dag er hun lykkelig over, at det ikke lykkedes.
Det er næsten ikke til at kende den unge kvinde, vi mødte på Vostrup Højskole for to et halvt år siden. Håret er lilla, det samme er trøjen, smilet er stort, og øjnene stråler.
- Jeg har fundet en gejst for livet. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville få lyst til at lave noget, og til at være noget for andre, fortæller Christine Vestergaard, da vi møder hende på højskolen en lun forårsdag i 2024.
Vostrup Højskole er et midlertidigt botilbud for 18-40-årige med psykiske udfordringer, og Christine har boet her siden december 2021. Det var her, vi mødte hende første gang, og dengang var hun hårdt ramt af psykisk sygdom.
- Jeg kender ikke til anden hverdag end angst og depression. Mange af os herude har mistet os selv, fordi vi har haft det skidt så længe. Jeg ved ikke, hvem jeg selv er, og hvad jeg har lyst til, lød det dengang fra Christine Vestergaard.
I dag er det fortid. 22-årige Christine har travlt, og nu ved hun i den grad, hvad hun har lyst til. Og det er slet ikke så lidt. Hun synger i kor, besøger sin kæreste, har søgt ind på to uddannelser til sommer og så er hun i praktik hos Frivillig Vest, hvor hun arbejder med IT og sociale medier.
- Det har flyttet mig helt vildt. Jeg startede med fire timer om ugen og regner med at komme op på 20 inden sommer. Det giver mig så meget, forklarer Christine Vestergaard.
Hjælp på Højskolen
Vostrup Højskole har plads til 27 elever, som de helt bevidst har valgt at kalde dem.
- Det giver en anden selvforståelse at være elev på en højskole fremfor beboer på et bosted, forklarer Susanne Lund, der er leder af stedet.
Vostrup Højskole samarbejder med psykiatrien, men er ikke et behandlingssted som sådan. Her får man gode rammer, lækker mad, samtaler, struktur i hverdagen og hjælp til lære helt almindelig gøremål som rengøring og tøjvask.
For to et halvt år siden drømte Christine om selv at vaske tøj og gøre rent. Det kan hun også nu.
- Jeg har fulgt det skema, jeg har haft. Ellers er det er godt spørgsmål, hvad der er sket. Jeg er blevet klogere på mig selv, og så har jeg brugt skolen og pædagogerne. Det er som om, de har haft svarene, fortæller Christine Vestergaard, der har planer om at flytte for sig selv i løbet af efteråret, når hun begynder på en uddannelse..
Nogen af skolens elever er her længe, andre flytter til mere indgribende tilbud, og nogen er flyttet i egen bolig og klarer sig selv.
- Vi tror på eleverne, og vi bliver ved med at tro på dem. Hvis de er ved at give op, så holder vi håbet for dem og bliver ved med at fortælle dem, at de godt kan. Man kan nemlig rigtig mange ting, selv om man har psykiske udfordringer, forklarer Susanne Lund, der ikke er bleg for at indrømme, at hun godt kan blive meget rørt, når det lykkes at hjælpe et ungt menneske, der har haft det rigtig svært, videre i livet.
Mød Christine i programmet "Højskole for sarte sjæle". Det var første gang TV MIDTVEST mødte hende, og hvor angsten fyldte hendes hverdag.