Grænsen er nået – borgere nægter at få flere energiparker som naboer
Der skal ikke godkendes flere energiparkprojekt i Ringkøbing-Skjern Kommune, mener en gruppe borgere. Men borgmesteren er af en anden overbevisning.
1250 underskrifter er bevismateriale for, at borgerne i Sdr. Vium, Bork og Hemmet, der ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune, nu trækker en streg i sandet over for kommunen.
Fredag var repræsentanter for de tre byer forbi rådhuset for at aflevere bunken af underskrifter til borgmesteren.
- Vi kan ikke tage mere hernede i den sydlige ende af kommunen. Vi har så meget i forvejen, så nu er nok nok, siger Kenneth Olesen, der er formand for foreningen Bork for Land og By.
Det er udsigten til at få flere energiparker som naboer, der har fået borgerne i de små byer til at gå sammen om en underskriftindsamling for at sige stop til kommunen, som modtager ansøgninger fra projektmagere og er med til at godkende dem.
- Jeg føler, at de tager vores eksistensgrundlag fra os. Vi har jo valgt at bo derude, fordi vi elsker området og naturen derude, siger Anja Renate Thomsen fra Sdr. Vium.
I øjeblikket har Ringkøbing-Skjern Kommune modtaget 26 ansøgninger om etablering af nye energiparker rundt i kommunen. Det er blandt andet det gigantiske energiprojekt Megaton, som står til at skulle etableres.
Men hvis det står til borgerne i Sdr. Vium, Bork og Hemmet, så skal der ikke godkendes flere.
Kan man godt forsvare at lave solcelleanlæg og vindmølleparker, når så mange egentlig er imod?
- Det vi har sagt i et stort set enigt byråd er, at borgerne ude i lokalområderne kan se flere fordele end ulemper i det her, siger borgmester Hans Østergaard (V).
Men det er slet ikke sådan borgerne fra Sdr. Vium, Bork og Hemmet har det.
- Det er vores plan A, at vi ikke skal have flere anlæg, fordi vi har så mange i forvejen, så indtil det ikke kan lade sig gøre længere, så holder vi fast i det, siger Kenneth Olesen, der er formand i Bork for Land og By.
Og efter fredagens møde med borgmester Hans Østergaard (V) må han konstatere:
- Vi kan blive enige om, at vi er uenige i hvert fald.
Der er indkaldt til borgermøde på mandag 24. juni, hvor der er fokus på, hvor fremtidige energianlæg skal placeres, og hvornår de kommer.