Kirstens hus drukner: - Det er helt ude af kontrol

I Hvide Sande kæmper sommerhusejere med oversvømmelser.

2:38
Sommerhusejere i Hvide Sande står bogstavelig talt i vand til anklerne, for lige nu kæmper de med forhøjet grundvand efter store mængder nedbør.

Sommerhusejere i Hvide Sande står lige nu i vand til anklerne.

Grundvandet står ekstraordinært højt, og når det kombineres med voldsomme regnmængder, betyder det, at sommerhuse efterhånden er lavet om til husbåde.

Ringkøbing-Fjord er nemlig fyldt til randen, så der er ingen steder at komme af med vandet for sommerhusejerne.

- Der er ingen steder at pumpe det hen. Så vi kan bare vente og håbe på mere tørvejr og mere solskin, siger Kirsten Hyldgaard, der er en af de mange bekymrede sommerhusejere.

Vandet skal blot stige et par millimeter mere, før det kommer ind i Kirsten Hyldgaards sommerhus.
Vandet skal blot stige et par millimeter mere, før det kommer ind i Kirsten Hyldgaards sommerhus.

Føler man sig magtesløs?

- Ja, det gør man. For det er jo helt ude af kontrol. Og hver eneste morgen tjekker vi vejrudsigten og kan se ”okay, i dag kommer der så og så mange millimeter regn”. Og det er ikke rigtig noget, vi kan bruge til noget i øjeblikket.

Har aldrig oplevet lignende 

Kirsten Hyldgaard er en af de heldige sommerhusejere, der ikke har fået vand indendørs. Men der skal ikke meget mere regn til.

- Vi snakker millimeter og så render det ind i huset. Så det kan bare være én lang regnvejrsdag i morgen, der gør, at vi får vand ind, og så er trægulv og alting ødelagt.

Huset er efterhånden blevet til en ø.
Huset er efterhånden blevet til en ø.

Formanden for grundejerforeningen Årgab er mindst lige så frustreret.

- Det, vi oplever nu, er helt ekstremt. Det har vi aldrig oplevet før. Vi er nødt til at finde nogle løsninger på det, siger Bent Mikkelsen.

Formanden peger selv på kommunen som en mulig aktør til at løse problemet.

Kommune kan ikke hjælpe

Ifølge Ivan Thesbjerg, der er afdelingsleder i natur- land- og vandafdelingen i Ringkøbing-Skjern Kommune, er der ikke meget, de kan gøre.

- Den generelle lovgivning i Danmark siger, at det at sikre sig mod klimaforandringer er den enkelt grundejers ansvar. Vi kan kun rådgive, vejlede og godkende, siger han.

Ivan Thesbjerg mener kun, at problemet kan løses gennem fælles hjælp i lokalområderne.

Det er dog ikke noget, der skaber tryghed for Kirsten Hyldgaard.

- Selvfølgelig tænker man, ”okay, var det så det for vores sommerhus? Kan vi blive ved med at have sommerhus?”. Det er man da bekymret for, for vi elsker jo det her sted, siger hun.