Lone eller Erik? Et valg mellem to meget forskellige kandidater

Torsdag bliver det afgjort, hvem Venstre vælger som borgmesterkandidat i Ringkøbing-Skjern Kommune. To meget forskellige profiler er i spil.

Bliver det Lone Andersen eller Erik Viborg? Torsdag aften bliver det afgjort.
Bliver det Lone Andersen eller Erik Viborg? Torsdag aften bliver det afgjort.
Grafik: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

I aften er det sikkert og vist, hvem der bliver Venstres nye spids i Ringkøbing-Skjern.

Klokken 20.30 har Venstremedlemmer besluttet, om det er Lone Andersen eller Erik Viborg, der skal tage over efter Hans Østergaard; kommunens borgmester i syv år, som ikke ønsker at gå efter en periode mere som førstemand.

Højmark Hallen danner rammen om begivenheden, hvor lokale medlemmer af Venstre møder op for at afgive deres stemme.

Valget står mellem to meget forskellige kandidater; Lone Andersen og Erik Viborg.

Lone Andersen var byrådsmedlem fra 2009 til 2013. I mere end ti år har hun været viceformand i Landbrug & Fødevarer. Hun er 60 år og bor med sin mand på en gård ved Lyne.

Erik Viborg har siddet i byrådet siden 2013. I sit civile liv arbejder han som projektleder hos Vestas. Han er 56 år og bor med sin kone i et hus i Lem.

- Jeg fornemmer, at det bliver tæt. Men jeg tror og håber, at pilen peger på mig, siger han.

Erik Viborg er formand for Venstres byrådsgruppe, hvor et flertal inden afstemningen torsdag aften har sagt, at de bakker op om ham.

Det gælder også Ringkøbing-Skjern Kommunes nuværende borgmester.

Borgmesters opbakning undrer Lone Andersen

Hans Østergaard har sagt til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at han gerne ser, at Erik Viborg vinder – noget, som er faldet modkandidaten for brystet.

- Jeg undrer mig over den melding. Han har tidligere sagt, at han ville være neutral. Det var han så alligevel ikke, konstaterer Lone Andersen.

- Jeg mener, det ville have været godt for den demokratiske proces, hvis den siddende borgmester ikke havde taget stilling, siger hun.

Erik Viborg forudser, at opgøret mellem ham og Lone Andersen bliver ”fifty-fifty”.

Han glæder sig over skulderklappet fra borgmesteren og flertallet af kollegerne i byrådsgruppen. Men fastholder, at det er partimedlemmerne, som afgør, hvem der skal være den nye borgmesterkandidat - og, at de ikke - i hans optik - nødvendigvis giver ham løn som fortjent.

- Jeg synes, vi driver kommunen rigtig godt. Det ændrer bare ikke på, at der er Venstrefolk, som nok mest hæfter sig ved diskussionen om den vedvarende energi. Og på grund af den tænker, at de gerne vil prøve noget nyt, siger Erik Viborg.

- Derudover ved jeg, at der er blevet stemt dørklokker sydpå i kommunen, hvor Lone Andersen bor. Der er kommet mange nye Venstremedlemmer til. Det kan blive en udfordring for mig, vurderer han.

Udfordreren udefra fortæller, at hun siden den 30. august, hvor hun meddelte sit kandidatur, har gjort alt, hvad hun kunne for at vinde opgøret.

- Jeg har fået kæmpe hjælp fra folk i Venstre-syd. Og det er ingen hemmelighed, at vi har fået en del nye medlemmer, sige Lone Andersen.

- Jeg er kommet, hvor folk har inviteret mig. For mig har det været vigtigt at lytte til medlemmerne. Det har jeg prøvet før i mit virke i Landbrug & Fødevarer. Min mavefornemmelse er god, siger hun.

Der er 610 Venstremedlemmer i Ringkøbing-Skjern Kommune. Forventningen er, at cirka 300 møder op for at stemme på enten Lone Andersen eller Erik Viborg.

Også Venstres formand, Troels Lund Poulsen, samt Folketingets formand, Søren Gade, har meldt deres ankomst i Højmark Hallen torsdag aften.