Flere hundrede måtte gå forgæves, og dem, der fik plads, var langt fra tilfredse: - Det er en ommer
Rigtig mange mødte op i Jysk Musikteater for at stille spørgsmål til politikerne fra Region Midtjylland, som planlægger store ændringer på byens hospital for at spare penge.
Kommer regionshospitalet i Silkeborg under kniven?
Det var der onsdag aften rigtig mange, der gerne ville have svar på. Her mødte flere omkring 1000 mennesker op til et borgermøde i Jysk Musikteater, hvor der maksimalt var plads til 750 i teatersalen.
Til borgermødet stillede regionsrådsformand Anders Kühnau (S), 1. viceformand Hanne Roed (R) og gruppeformand Anders G. Christensen (V), op til spørgsmål om de forslag til besparelser i Region Midtjylland, som omhandler hospitalet i Silkeborg.
Spørgsmål, som flere hundrede måtte gå forgæves efter.
- Det er da kedeligt, at man ikke finder et større sted, når man ved, at der er kommer mange, sagde en frustreret Marianne Rasmussen, lige før mødet gik i gang.
Hun var én af dem, som ikke blev lukket ind i salen. Hun er tidligere sygeplejerske og selv udlært på regionshospitalet, og er meget ærgerlig over udsigten til nedskæringer.
- Jeg vil gerne have det sådan, at jeg kan blive indlagt hernede, for jeg er en ældre dame nu, siger hun.
- Et forfærdeligt møde
Borgermødet i Silkeborg sluttede onsdag aften klokken 19, og umiddelbart efter mødte TV MIDTVESTs reporter Susanne Berggreen, som er en del af foreningen Støt Silkeborg Sygehus, og som i dag var mødt kampklar op med skilte og T-shirts.
Hun var ikke tilfreds efter mødet.
- Jeg synes, det var et forfærdeligt møde. Politikerne lytter ikke til, hvad borgerne har at sige. Det er en ommer, det vil jeg sige. Jeg synes, Anders Kühnau er glat som nål, sagde Susanne Bergreen efter mødet.
Hun slår fast, at hun, og resten af foreningen, agter at kæmpe videre for hospitalet i Silkeborg.
- Vi står sammen i Silkeborg, og vi gør, hvad vi kan. Der skal være tryghed, for snart har vi 130.000 borgere her i den her by. Og vi skal fandeme behandles ordentligt, siger hun.
Heller ikke ledende overlæge Henning Glerup, som selv var på scenen i Jysk Musikteater i aften var ved godt mod efter mødet.
- Jeg har det sådan, at jeg synes, at de her beslutninger er forkerte. Men hvis jeg ikke siger fra, uanset om jeg ikke kan flytte det, så er jeg medansvarlig, siger Henrik Gleerup.
- Der blev sagt mange, mange, mange væsentlige ting. Både fra mine kolleger, men også fra borgerne. Men om vi fik overbevist regionslederne om, at de skal tænke sig om en gang til, det er jeg i tvivl om. Det virker, som om de er ret fast i kødet omkring, at for eksempel sengene skal fjernes, selvom det er fatalt for sygehuset. Hvis man fjerner sengene og indtil siger afdelingen, så mener jeg stadigvæk ikke, at det er et levedygtigt sygehus her for sigt, slår Henning Glerup fast.
Ikke et mord på hospitalet
Aftenens møde var navngivet 'Mord på vores lokale hospital' - men der er langt fra tale om et mord, mener regionsrådsformand, Ander Kühnau.
- Der vil være forandringer, som nogen vil opfatte som forringelser, men vi vil også udvikle hospitalet, så vi er ikke ved at afvikle hospitalet, vi er fortsat ved at udvikle hospitalet, siger Anders Kühnau.
Henning Glerup mener, at det ikke duer at lukke sengeafsnittet her, og rykke dem til Viborg og Herning, da de i forvejen bøvler med at være overbelagt - har han en pointe i det?
- Vi har plads til en udvidelse, der svarer til det antal senge, som vi lukker her, stort set i Viborg alene, så den fysiske kapacitet har vi til rådighed.
- Men det kræver også, at vi får ansat mere personale, og det arbejde går vi selvfølgelig i gang med, når budgetforliget endeligt er vedtaget i december måned med de konkrete ting, som vi er ved at undersøge lige nu.