Kommune bruger p-afgifter som våben mod spritkørsel
I december får flere bilister i Silkeborg falske p-afgifter for at advare mod spritkørsel.
Der kommer til at blive uddelt flere parkeringsbøder end normalt i Silkeborg Kommune. Men hvis du får én, så bare rolig: De er i virkeligheden slet ikke bøder.
Silkeborg Kommune vil i december forsøge sig med at lægge falske p-afgifter i bilisternes forruder som en venlig påmindelse om ikke at køre spritkørsel. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
- Vi bruger falske p-afgifter i vores kampagne mod spritkørsel for at nå ud til bilisterne og i sidste ende måske redde et liv. Det kan være, at en mulig spritbilist ser den falske p-afgift og kommer til at tænke en ekstra gang over, om det er forsvarligt at køre, siger Gitte Merstrand fra Vej & Trafik i Silkeborg Kommune.
Nødvendigt med en ekstra indsats
På papirlappen kan bilister læse om, hvad det koster i bøde at køre spritkørsel, og finde information om andre måder at komme hjem på. I den falske p-afgift ligger der også en mindre lomme-folder, hvor bilisterne kan tjekke deres promille ud fra køn, vægt og antal genstande.
- I 2017 var der desværre 7 personer, der mistede livet i en trafikulykke i Silkeborg Kommune. 4 af disse 7 dødsulykker var såkaldte spritulykker. Derfor har vi valgt at gøre en ekstra indsats lokalt for at ændre denne uheldige statistik med denne kampagne mod spritkørsel, fortæller Hans Okholm, der er formand for kommunens Plan- og Vejudvalg.
Trafikråd: Et godt initiativ
Ideen med de falske p-afgifter stammer fra tre HTX-studerende, som vandt en innovationskonkurrence med forslaget om at bruge noget, der ligner en bøde, til at få bilisternes opmærksomhed. At Silkeborg Kommune nu har valgt at føre idéen ud i livet er kun godt, mener man hos Rådet for Sikker Trafik.
- Det er godt, at Silkeborg Kommune sætter fokus på spritkørsel. Mange har svært ved at vurdere, om de har fået for meget at drikke, når de skal ud at køre. Vi fraråder, at man prøver at regne på, hvor høj ens promille er, da der er stor risiko for, at man regner forkert. Hvis man skal ud at køre, bør man højst drikke én genstand, siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Den lokale kampagne er et supplement til Rådet for Sikker Trafik og TrygFondens landsdækkende spritkampagne ”Klar til et pust?”.