Kvinde sendte flere tusind kroner til fup-organisation: - Folk bliver fristet af "lette penge"
Hun troede, hun sendte penge til en organisation i New York, som senere ville begunstige hende med en kvart million.
Det sker igen og igen. Databedrageri er på ingen måde atypisk, siger politiassistent Niels Bach fra lokalpolitiet i Skive.
For mennesker fristes igen og igen af "lette penge", som virker til at dale lige ned i turbanen som en anden utrolig sød appelsin.
Men der er ikke noget, der hedder "lette penge", siger politiassistenten og fortæller om en sag fra Salling, som en ældre kvinde tirsdag har meldt til politistationen i Skive.
- Kvinden melder det, vi kalder databedrageri. Hun er blevet snydt til at sende penge, siger Niels Bach.
Bliver kontaktet af en "ven"
Kvinden er 80 år og bor i Vestsalling, og 2. januar i år blev hun kontaktet af en veninde over Facebook.
Det var i hvert fald, hvad hun troede - for siden opdagede kvinden, at hun var blevet snydt. Selvom profilen på Facebook udgav sig for at være en bekendt, var venindens identitet blevet stjålet, og det var i stedet en bedrager, der var i færd med at kontakte hende.
Den falske "veninde" fortalte om en mand, som hun skrev, hun kendte, der kører en velgørenhedsorganisation fra New York. Profilen anbefalede den 80-årige kvinde at kontakte manden - han var nemlig villig til at give hende 250.000 kroner i "velgørenhed."
- Hun har en korrespondance med denne mand igennem en uge, hvor han får hende overtalt til at overføre et stort beløb - formentlig under dække af at være et administrationsgebyr eller lignende, mener Niels Bach fra lokalpolitiet i Skive.
Lover 250.000 kroner i gave
I alt sendte kvinden 36.500 kroner til den såkaldte velgørenhedsorganisation, med lovning på at hun senere ville få en kvart million tilbage.
- For at vise, at det var et ”ærligt foretagende” med "gode intentioner" sendte fup-organisationen 8.000 kroner tilbage til hende. Men det er jo bare hendes egne penge, som de sendte til hende - det er ren lokkemad, siger politiassistenten.
Men den kvarte million kom ikke, og mandag mødte kvinden så på politistationen for at melde forbrydelsen.
En type forbrydelse som politiet i Skive får anmeldelser om hver måned, fortæller Niels Bach.
- Til trods for, at vi advarer mod databedrageri, sker det igen og igen. Folk bliver fristet af "lette penge". Men der findes ikke noget, som hedder ”lette penge” – folk giver ikke bare penge ud, siger Niels Bach.
Han henviser til de mange sager, hvor personer bliver snydt af falske profiler på sociale medier. Det er ofte af mennesker, der udgiver sig for at være en ven eller bekendt - eller sågar kriminelle, der forsøger at snyde penge ud af forældre ved at udgive sig for at være deres børn.
Der er ikke altid meget at gå efter i sådanne sager, og ofte vil banker heller ikke udbetale erstatning, siger politiassistenten i Skive.
- Jeg er ikke optimistisk. Vi aner ikke, om gerningsmanden sidder i Den Dominikanske Republik eller lige uden for Skive, siger Niels Bach.
Han kommer derfor med en opfordring:
- Det eneste, vi kan gøre, er at opfordrer folk til at lade være, ganske enkelt.
- Føler man sig fristet af et godt tilbud fra en ven over sociale medier, så inviter vedkomne på kaffe, eller snak om det over en gåtur, så man i første omgang ved, at det rent faktisk er ens gode ven, man taler med.
- Men som hovedregel: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det også.