Stigende gebyrer for fødevarekontrol frustrerer

Den første juli kom der ændringer i gebyrerne til fødevarekontroller, hvilket blandt andet gør det dyrere for Fur Bryghus.

2:06
Gebyret for besøg af fødevarekontrollen er steget. Producenterne er utilfredse med, at de ender med regningen.

Når man producerer fødevarer, så skal man årligt have besøg af fødevarekontrollen. Det koster penge, og fra d. 1. juli steg prisen på netop dette besøg med op til 1.000 kroner. 

Det er både grundtaksten og prisen pr. kvarter et kontrolbesøg tager, der er steget. Hos Fur Bryghus mener man, at det er den forkerte vej at gå. 

- Vi er jo altid kede af, når der kommer gebyrstigninger, og set i lyset af, at man gerne vil gøre det nemmere at drive virksomhed i Danmark, så kan man godt sige, at det her er lidt en forkert retning at gå, siger Per Kristensen, forretningsfører hos Fur Bryghus.

Derudover undrer det også Fur Bryghus, at det ikke er alle områder, som taksterne stiger for. Blandt andet er detailhandlen undtaget. 

- Det er altid træls at få pålagt nogle ekstra omkostninger, men det er også lige så meget det, at man har lavet en ordning, hvor det er ikke er ens for alle, siger Per Kristensen.

 

Også hos Landbrug & Fødevarer ser man negativt på de nye ændringer. Formanden påpeger, at det er usædvanligt, at virksomheder overhovedet skal betale for den slags kontroller. 

- At man lige pludselig kan lade en timepris stige med 1000 kroner til 3300 kroner pr time er simpelthen ikke rimeligt. Så kan man spørge, hvad de andre gør, og der er det jo lige præcis, at urimeligheden kommer frem. For i andre EU-lande, der sender man ikke regninger for den slags. Der er det staten, der betaler for virksomhederne, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer. 

Kvalitet koster

Miljø- og Fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen, er glad for at virksomhederne giver sin utilfredshed til kende omkring de nye gebyrer, hvor detailhandlen undtages. 

- Det kan altid diskuteres og det forandrer sig også altid, så det er fint, de giver sig til kende, og så tager vi en drøftelse med dem, næste gang der er anledning til det, siger Erling Bonnesen. 

Miljø- og Fødevareordføreren forklarer også, at grunden til, at man hæver priserne på fødevarekontroller er for at holde det høje niveau, som vi har i Danmark. 

- Vi har i Danmark et ekstraordinært højt kvalitetsniveau og fødevaresikkerhedsniveau. Det koster lidt at holde niveauet deroppe, og det er også en fordel for erhvervet i sidste ende, siger Erling Bonnesen videre. 

Gebyrstigningen betyder, at Fødevarestyrelsen i 2018 kommer til at opkræve 30 millioner kroner ekstra i forhold til i år.