Voldsomme prisstigninger på byggematerialer: Kunderne kommer til at betale

Der er lige nu så stor efterspørgsel på træ, plast, metal og beton til byggeriet, at leverandørerne varsler prisstigninger op til 30 procent. Og det stopper ikke nødvendigvis der.

2:07
Coronakrisen gør det svært at få fat i byggematerialer og leverandørerne har varslet historisk store prisstigninger.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Går man og drømmer om et nyt køkken eller en udestue i den nærmeste fremtid, så skal man være forberedt på en ekstra stor regning.

Coronakrisen gør det nemlig svært at få en lang række byggematerialer ind i landet. Samtidigt er der godt gang i byggeriet og stor efterspørgsel på materialer. 

Det kan betyde, at der kan komme mangel på materialer, og at priserne bliver rekordhøje.  

- Vi har desværre været nødt til at varsle vores kunder ret store prisstigninger. Fra 10 til 30 procent. Det gælder efterhånden flere og flere materialer. Det gælder træ, det gælder krydsfiner. Plast og metal er også lige kommet med, siger Jørn Christiansen, der er direktør i XL Byg Roslev i Skive. 

Virksomheden forsyner håndværkere i byggebranchen. 

- Det skyldes corona. Det skyldes folk, der ikke kan komme på arbejde. Samtidig med skyldes det også, at der er god aktivitet rundt omkring. Der bliver brugt mange penge i samfundet, siger Jørn Christiansen.  

- Der er meget, meget større efterspørgsel, end der er varer at få. Træ og krydsfiner er nok de værste ting, vi ser lige i øjeblikket. 

Måske yderligere prisstigninger i sigte 

Det er ikke kun herhjemme, at der er fuldt blus under bygge-kedlerne. 

- Det, leverandørerne siger, er, at regeringerne rundt omkring pumper mange penge ud i samfundene, for at holde gang i hjulene. Derfor er der stor aktivitet. Ikke kun i Danmark men rundt omkring i hele verden. 

- Der er kæmpe global efterspørgsel. I Canada har man haft problemer med barkbilleangreb. Det gør, at amerikanerne begynder at importere i ekstremt meget træ herovre fra vores del af verden. Så efterspørgslen er væsentlig større end udbuddet, og det presser priserne voldsomt, siger Jørn Christiansen. 

Containerfragt rundt om jorden er også steget. Det er også med til presse priserne på byggematerialer i vejret. 

- Vi har varslet prisstigninger her fra 1. marts. Men vi har også sagt til vores kunder, at de skal være påpasselige. Det, vi hører, er, at det er måske ikke slut med de her prisstigninger, siger Jørn Christiansen. 

Tømrermester Ove Raabjerg ser voldsomme prisstigninger på udvalgte materialer.
Tømrermester Ove Raabjerg ser voldsomme prisstigninger på udvalgte materialer.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Regningen lander hos kunden

Det er i første omgang håndværkere og byggefirmaer, der må betale for de dyre materialer. Men udgiften vil blive lagt over på kunderne:

- Det er jo voldsomt. Man bliver nødt til at lægge det over på kunderne, siger Ove Raabjerg Larsen, der er tømrermester i Skive. 

 - Hvis vi har givet et tilbud før varslet om prisstigninger, og det er kommet ret hurtigt, så er det et problem. 

- Efterfølgende er jeg nødt til at sikre mig, at vi skriver 'med forbehold for prisstigninger'. Fordi, snakker man prisstigninger på 20-30 procent, så kan vi ikke bære det i dækningsgraden. Det bliver en underskudsforretning, siger Ove Raabjerg.    

 Udskudt skolebyggeri

Viborg Kommune har netop udskudt byggeriet af en ny skole i Overlund med et år. Byggeriet til 200 millioner kroner bliver i dette tilfælde forsinket på grund af en uventet lang leveringstid for betonelementer. 

- Byggerådgiver har gjort opmærksom på, at for øjeblikket er der en mangelsituation på en del byggematerialer. I særdeleshed på betonen, siger Per Møller Jensen, der er socialdemokrat og formand for Børne & Ungdomsudvalget Viborg 

I stedet for at skulle stå færdigt i august 2023, ventes skolen nu først at stå færdig i sommeren 2024. 

- Byggematerialer er en væsentlig del af forudsætningen for at få rejst den bygning. Der er en realistisk melding, at det kan vi ikke få i forhold til den tidsplan, der var. Derfor har vi varslet, at byggeriet bliver udskudt, siger Per Møller Jensen.