Andeslagteri ramt af nyt hygiejne-påbud: - Vi er nødt til at rette ind, og det gør vi også
Fødevarestyrelsen har igen givet Dan Duck et påbud på grund af håndhygiejne. Alle medarbejdere vasker deres hænder, siger direktør.
Der er stadig problemer med forholdene for håndhygiejne hos andeslagteriet Dan Duck i Struer. Det konkluderede Fødevarestyrelsen på et kontrolbesøg i slutningen af marts.
“Når virksomhedens procedurer tillader, at medarbejderne selv afgør, om de vasker deres hænder på 1. sal eller på slagtegangen, det vil sige inde i produktionen, er det Fødevarestyrelsens vurdering, at risikoen for krydskontamination ikke kan undgås”, står der i et skriftligt svar, som fødevareminister Mogens Jensen gav til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg den 7. maj.
Den kritik forstår Dan Ducks administrerende direktør, Hardy Eskildsen dog ikke.
- Den eneste grund til, at de siger, vi ikke har styr på vores håndvask, er, at de ikke vil acceptere, at man kan vaske hænder på to etager. Det siger de nu, selvom de i fem år har godkendt det, siger han.
Igangværende sag
Sagen er det nyeste kapitel af den såkaldte Dan Duck-sag, hvor Fødevarestyrelsen tilbage i januar endte med at undskylde for en fejlagtig kontrolrapport fra december, der endte med at koste Dan Duck dyrt, da det gik udover julesalget af ænder.
Her blev der observeret medarbejdere, der ikke vaskede hænder. Men det viste sig senere, at medarbejderne havde vasket hænder på en anden etage.
Dan Duck har sidenhen forsøgt at få erstatning for det svigtende salg, hvilket dog ikke er lykkes.
Hardy Eskildsen mener, at det nye påbud er relateret til sagen.
- Det er klart. Der er ingen faglig begrundelse for det her påbud, men når de først trækker påbudskortet, så kan du have ret eller ikke have ret. Vi er nødt til at rette ind, og det gør vi også. Hvis de mente, det var problemet i december, så skulle de have sagt det, siger han.
Manglende dokumentation
Både i forbindelse med kontrollens seneste besøg og i partshøringen af det dengang påtænkte påbud har Dan Duck haft mulighed for at fremlægge dokumentation for, at deres procedurer og interne retningslinjer sikrer, at hygiejnekravene overholdes, skriver Mogens Jensen i det skriftlige svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Den dokumentation valgte Dan Duck dog ikke at komme med.
- På et tidspunkt kan vi jo ikke blive ved med at bruge timer efter timer på at dokumentere og dokumentere. Der har ikke været ændringer ved vores bygninger og forhold i fem år. Der er heller ikke været ændringer i lovgivningen omkring det her i samme periode. Der er lavet en holdningsændring om, at der nu er en teoretisk risiko for, at vores medarbejdere ikke får vasket hænder, siger Hardy Eskildsen.
Ingen medarbejdere vil fyres for dårlig hygiejne
Konsekvensen af det nye påbud betød ifølge fødevareministerens svar, at Dan Duck inden den 27. april skulle komme med et revideret egenkontrolprogram for at sikre, at der ikke kan komme såkaldt krydskontamination.
Dan Duck har valgt at følge påbuddet og afleverede programmet den 30. april. Ifølge Hardy Eskildsen må medarbejderne nu kun vaske hænder på en etage.
“Fødevarestyrelsen vurderer nu, om det fremsendte egenkontrolprogram overholder de stillede krav og vil følge op på virksomhedens efterlevelse ved et opfølgende kontrolbesøg. Har virksomheden ikke fulgt påbuddet, kan det medføre et bødeforlæg”, står der i svaret fra Mogens Jensen.
Hardy Eskildsen understreger, at han mener, at der altid har været styr på medarbejdernes håndvask.
- Selvfølgelig vasker alle hænder. Der er ingen medarbejdere, der drømmer om at blive fyret med øjeblikkelig varsel for at blive grebet i ikke at vaske hænder. Og det vil være konsekvensen, siger han.