Ejer af biogasanlæg: - Vi risikerer, at branchen slår en kolbøtte
Ejeren af et biogasanlæg ved Struer frygter, at flere i branchen kommer til at gå konkurs, hvis regeringen sænker støtten til biogas.
Efter nogle år med god statsstøtte til biogasanlæg vil regeringen nu sænke tilskuddene.
Det ærgrer Kristian Lundgaard-Karlshøj, der ejer det næsten nye biogasanlæg på Ausumgård ved Hjerm. Uden støttekronerne havde han aldrig kastet sig over den grønne investering i første omgang.
- Det tilskud og den prisgaranti vi har haft på gassen nogle år frem har været fuldstændig essentielt for mig. Politikerne er i deres gode ret til at sætte afgifterne, men det er vigtigt, at vi ved, hvordan vilkårene er over en periode, så en investering i et stort biogasprojekt ikke pludselig kuldsejler fordi, der er nogle vilkår, som ændrer sig.
- Vi håber selvfølgelig bare på, at det bliver sådan, at man kan drive biogasanlæg fremover, og at branchen er i udvikling, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.
Branchen risikerer at slå en kolbøtte
Siden 2012 har staten støttet både byggeri og drift af nye biogasanlæg. Tilskuddet til den grønne energi på biogasområdet lyder på i alt halvanden milliard kroner.
Det svarer til en fjerdedel af den samlede støtte på ni milliarder kroner, men biogasanlæggene leverer kun godt 10 procent af energien på det grønne område.
På Ausumgård erkender ejeren, at tilskuddet til driften gennem årene har været gunstig, men han frygter alligevel, at branchen vil blive ramt hårdt, hvis støtten sænkes.
- Så risikerer vi simpelthen, at branchen slår en kolbøtte. Det vil betyde, at biogasanlæg kommer til at gå konkurs rundt omkring, lyder det fra Kristian Lundgaard-Karlshøj.
- Hele problemet bunder i, at energipriserne ikke er steget. Hvis energipriserne var steget, så ville tilskuddet være blevet det mindre, og så ville det hele gå efter planen, så det er lidt ærgerligt, at energipriserne ikke har fulgt med. Det har gjort, at det er blevet dyrt for Danmark at støtte de nye energiformer.
Regeringen fremlægger deres forslag til en ny energiaftale efter påske.