Ekspertens råd: Se listen over tricks til at runde de 100

Det er bedst at være kvinde, og så er det godt at have det i generne. Her får du flere gode råd til at nå 100 år.

Kirsten Schwalbe fra Struer er 110 år og Danmarks ældste. Kaare Christensen er professor på Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet.
Kirsten Schwalbe fra Struer er 110 år og Danmarks ældste. Kaare Christensen er professor på Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet.
Foto: Mads Krabbe Fotografi og privatfoto

Vi bliver ældre og ældre, også rigtig gamle. Antallet af 100-årige er i voldsom stigning.

Hvis du også gerne vil nå et godt stykke op i alderen – måske 110 år lige som Kirsten Schwalbe fra Struer, som er Danmarks ældste - er der her en række gode råd at hente fra Kaare Christensen. 

Han er professor hos Dansk Center for Aldringsforskning ved Syddansk Universitet og kommer her med fem råd:

♀️ 1. Du skal være kvinde

Den vigtigste faktor for at blive gammel er ifølge professoren at være kvinde.

- I alle aldre er risikoen for at dø mindre for kvinder end mænd. Kvinder er bedre til at leve med sygdomme, svækkelse og modgang. Og så spiller det også ind, at mænd får hjertekarsygdomme 10 år før kvinder, siger Kaare Christensen.

👶 2. Vær født så sent som muligt

Det bliver nemmere for hver generation at leve længere, og det begyndte i det 20. århundrede – altså omkring tidspunktet, hvor de nuværende 100-årige blev født.

- Gennem de første årtier faldt dødeligheden blandt spædbørn markant. Flere klarede den. Og efter 2. Verdenskrig var der også flere, som begyndte at blive gamle.

- Så nå flere klarer den til 90, så klarer flere den også til 100, lyder det fra professoren.

Desuden spiller bedre livsvilkår også ind for eksempel bedre boligforhold, sanitet, børnevilkår og lægevidenskaben.

👪 3. Vælg dine forældre med omhu

Hvis der er tradition for at blive gammel i din familie, er du lidt bedre stillet. Chancen for at leve længe er nemlig også genetisk betinget.

- Jeg plejer at sige, at man skal vælge sine forældre med omhu. Især det med at leve meget længe er genetisk betinget.

SDU har lavet studier af længelevende og deres børn og børnebørn. De er mindre syge end andre, blandt andet fordi man også ”arver” vaner ifølge professoren.

🥦🚭🏃 4. Gør alt det kedelige

Og så er der alle de råd, som du sikkert kender: Spis sundt, vær fysisk aktiv, få en god nattesøvn og lad være med at ryge.

- Man kan gøre alt det kedelige. Hvis der var et quickfix, kendte vi det alle, siger Kaare Christensen.

👵👴 5. Hvis du klarer den

Når du så runder de 100, er det virkelig med at nyde det og tage et år ad gangen, for det er ikke sikkert, du holder særlig længe ifølge professoren. Meget få – hvis overhovedet nogen – 100-årige er helt raske.

- Der er 50/50 procents chance for at klare et år mere, når du er over 100. Så er du godt slidt alle steder, og der bliver sorteret godt ud. Det er ikke rosenrødt at blive gammel.

Kun en tredjedel af de 90-årige kan klare sig selv ifølge Kaare Christensen.