Inges ide godkendt: Psykiater hos lægen bliver afprøvet

Struer Lægecenter får tilknyttet en psykiater, der skal være med til at mindske udfordringerne i psykiatrien.

2:44
Nyskabende forsøg i Struer skal prøve at sætte tidligere ind over for patienter med psykisk sygdom.
Foto: Region Midtjylland

Hos Struer Lægecenter har man fået godkendt et forsøg, hvor der tilknyttes en psykiater. 

Det oplyser Region Midtjylland.

Dermed kan lægepraksissen se frem til at blive en del af en forsøgsordning, hvor man håber på, at kunne hjælpe psykiatriske patienter allerede ved egen læge. 

- Der er et stort behov for hjælp på området for psykisk sygdom og her bringer det kompetencerne fra en psykiater ind i almen praksis. Forhåbentligt giver det nogle bedre forløb for patienter og hurtigere tilbud, fortæller Jacob Klærke, der er formand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.

Ideen stammer fra Speciallæge i psykiatri, Inge Lund Petersen.

Hun har valgt at sætte pensionen på pause, for at forsøge at hjælpe et presset område.

- Først og fremmest håber jeg, at de bliver mindre syge, for når patienter bliver mindre syge, så belaster det også psykiatrien mindre, og så kan man i sidste ende give en bedre behandling til dem, der er mere syge, forklarer hun og beskriver den nye rolle som psykiater i lægehuset:

- Det bliver en slags rådgivning og forebyggelse og måske – det lyder ikke så pænt – men en slags oprydning. Man hører jo tit om mennesker, der bliver ved med at få medicin, som de egentlig ikke behøver for eksempel, siger Inge Lund Petersen.

Lappeløsning

Mens Inge Lund Petersen og formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i regionen ser stort potentiale i forsøget, er man mere tilbageholdende hos Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND. 

- Jeg tænker, det hjælper lige nu og her, men på sigt er det et problem, at man ikke får den rette hjælp, fordi der ikke er en helhedstænkning, lyder det fra formanden i SIND, Mia Kristina Hansen.

Hun mener, der er brug for et langt større løft af psykiatrien og særligt et fokus på at får rekrutteret flere læger til psykiatrien og det psykiatriske område. 

For der er stadig mange, der må venter på den nødvendige hjælp. 

- Der er brug for meget mere end medicin og lægebehandling. Der er brug for, at systemet rundt om personen fungerer, fortæller SIND-formanden, der dog anerkender, at man delvist løser et akut problem med forsøget i Struer. 

Pensionister er ikke løsningen, men...

Den præmis køber man til dels ved Region Midtjylland. 

Men formanden for Psykiatri- og socialudvalget, Jacob Klærke, ser anderledes optimistisk på de fremtidige perspektiver i forsøgsordningen. 

- Hvis det her kan aflaste de praktiserende læger og give bedre behandling, kan det hjælpe på det pres, vi oplever i psykiatrien. Vi vil også helst, at borgerne kan få hjælpen tæt på, og det tætteste er ved deres egen læge, fortæller han. 

Jacob Klærke peger også på et behov for flere speciallæger i psykiatrien.
Jacob Klærke peger også på et behov for flere speciallæger i psykiatrien.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Han ser derfor frem til forsøgsordningen, der kommer til at køre det næste års tid, hvor Inge Lund Petersen indtræder hos Struer Lægecenter. 

Men der skal også lægges en plan for tiden efter.

- Vi kan ikke bygge psykiatrien på pensionister, men vi er rigtig glade for, en vil bruge sine kompetencer. Det giver os et år til at lære, hvordan vi ellers kan bruge netop de kompetencer, hvis det skal bredes ud over hele regionen, fortæller Jacob Klærke.