Stereolyd i lerkrukker: Pottemagere i Chile får hjælp til at overleve i Struer
Tyske Philine og chilenske Pablo har slået sig ned i Struer, hvor de får hjælp til at optimere deres unikke højttalere, der er bygget ind i lerkrukker.
Der er langt fra en chilensk landsby til Limfjordsbyen Struer.
Men det tysk-chilenske par Philine von Düszeln og Pablo Ocqueteau har bragt de to verdensdele lidt tættere sammen.
I deres kamp for at redde det gamle pottemagerhåndværk i de chilenske landsbyer, er de nemlig flyttet til Struer.
- Min første idé var at lave noget, som kombinerede det traditionelle håndværk med noget, som er nutidigt. Den oprindelige idé var at skabe en bro mellem elektronik og den her anden verden, forklarer Pablo Ocqueteau.
Broen blev en højtaler bygget ind i et kabinet, som er en hånddrejet lerkrukke. Og det er den, der har bragt parret til Danmark.
I Struer ligger nemlig Soundhub Denmark, der er et forum for forskning og udvikling indenfor lyd. Pablo Ocqueteau og Philine von Düszeln blev opfordret til at komme hertil og arbejde videre med deres usædvanlige højttaler i Bang og Olufsens berømte cube.
- Jeg har kendt Bang & Olufsen i mange år, for jeg er designer og elsker deres højtalere, og jeg kendte cuben. Da de inviterede os til at komme her, var det som en drøm for mig. Vi havde nemlig brug for et certifikat inden for lyd, siger Pablo Ocqueteau.
Designpris til den bæredygtige højtaler
Pablo Ocqueteau og Philine von Düszeln håber, at de med deres højtalere kan være med til at redde et håndværk, der er ved at uddø.
- Mange af pottemagernes børn vil ikke være håndværkere, for det er ikke et attraktivt job. Der er næsten ingen værksteder tilbage. Vi ville gerne give et bud på, hvordan vi kunne give hårdværket et nyt perspektiv, siger Philine von Düszeln.
Lerhøjtaleren er blevet taget godt imod. For fem år siden vandt den en designpris på Milanos modeuge, og den blev også udnævnt til et af årets ti bedste højtalerdesigns. Nu er det så lyden, der skal optimeres i Struer.
- Efter vi har været her, har vi forbedret højtaleren meget. Vi har ombygget konfigurationen af højtalerne, så lydkvaliteten er forbedret med mindst 50 procent. Og det var i virkeligheden, hvad vi havde brug for, siger Pablo Ocqueteau.
Både han og Philine von Düszeln ønsker med deres lerhøjtalere at vise, at det kan lade sig gøre at lave noget, der er mere bæredygtigt, end de traditionelle højtalere. Udover ler, så bruger de fåreuld til dæmpningen og kernen i højtaleren er drejet af træ.
Lige nu arbejder parret på at udvikle nye og endnu større højtalere.