Mia og hendes kollegaer jagter folkets opbakning: Sygeplejersker vil lægge pres på politikerne
Sygeplejersker gik i dag på gaden i Silkeborg. Her forsøgte de at hente folkets afgørende opbakning til deres strejke og krav om højere løn.
”Vi er mere værd” står der på det lille bagde, der sidder på sygeplejerske Mia Bendixens og hendes mange kollegaers røde t-shirt.
Der er nu gået en uge, siden sygeplejerskerne gik i strejke. Igen i dag var de på gaden med deres krav om mere i løn. Og sygeplejersken forsøger helt bevidst at være synlige for at vinde befolkningens opbakning. I dag langs én af Silkeborgs mest befærdede veje.
- Vi får vist, at strejken verserer derude, for der også nogen, der ikke er klar over det endnu. Og vi ser rigtig gerne, at man giver os et dyt med på vejen, hvis man synes, vores sag er værd at dytte for, forklarer Mia Bendixen, der nu strejker fra sit job på sygehuset i Silkeborg og i dag var demonstrationsleder.
Hun og kollegerne går målrettet efter at sikre sig befolkningens støtte.
- Det er det, der kan gøre, at vi kan lægge et pres på regeringen i den sidste ende, lyder det fra sygeplejerske Grete Tind.
Folkestemningen kan blive afgørende
Og sygeplejerskernes strategi er den helt rigtige. For i den offentlige sektor er det den offentlig mening, der tæller, siger en ekspert.
- Det er der, man kan påvirke politikerne. Man kan ikke som i den private sektor køre en arbejdsgiver-modpart i sænk økonomisk. Så derfor er det den vej, de skal gå, forklarer arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.
Og strategien ser da også ud til at virke. Meningsmålinger viser, at langt over halvdelen af danskerne støtter sygeplejerskerne – og i dag afslørede de mange dyt fra bilister og tilkendegivelser fra flere forbigående samme tendens.
- De er så vigtige for vores samfund, så de skal da helt sikkert have mere i løn, lød det blandt andre fra Lillian Juhl Jensen fra Silkeborg.
Netop folkestemningen betyder også, at regeringen næppe griber ind i konflikten foreløbig:
- Det er ikke usædvanligt, at politikerne griber ind, men man gør det jo kun i situationer, hvor det også er til gavn for politikerne. Og det er det ikke i den øjeblikkelige situation, lyder vurderingen fra Henning Jørgensen.
Omkring 100 sygeplejersker deltog ved dagens happening i Silkeborg.