Afviste asylansøgere prøver lykken i Tyskland

TV MIDTVEST har gennem et halvt år fulgt tre familier på asylcentret i Hanstholm. Nu er to af familierne ikke længere i Danmark.

8:41

Vi møder dem på gaden. Gående på fortovet, med det yngste skud på stammen trygt sovende i barnevognen.

Store, lange krammere. Vi er alle bevægede.

- I dufter af Hanstholm, udbryder Ali Jabar og alle griner højlydt. Hans kone Aseel, hans døtre Fatima og Amna og sønnen Mustafa.

Vi går hen i en nærliggende park og taler om, hvad der er sket, siden vi sidst mødte den irakiske familie.

Det er ikke småting.

Brød sammen i Flygtningenævnet

I februar blev familien Jabar kaldt til samtale i Flygtningenævnet. Familien fik sidste sommer afslag på asyl i Udlændingestyrelsen. Nu gjaldt det sidste chance.

- I Flygtningenævnet, da de sagde, at nu kommer afgørelsen, bad jeg i mit hjerte: "sig ja, sig ja, så ønsker vi ikke mere". Men så sagde hun: "I får nu jeres andet afslag, og om syv dage sender vi jer tilbage til Irak", forklarer Fatima Jabar.

- Jeg græd. Jeg kunne ikke sige noget, jeg græd bare. Jeg brød helt sammen.

Ideen opstod i toget

Familien fik syv dage i Danmark, før de ville blive sendt tilbage til Irak. Men det skal de ikke nyde noget af, fortæller de. Det ville nemlig være livsfarligt for dem alle at vende tilbage.

Derfor blev de hurtigt enige om, at de måtte flygte ud af Danmark.

- Ideen opstod på vej hjem i toget. Vi vidste, vi ikke kunne tage tilbage til Irak. Så risikerede vi alle at blive slået ihjel.

Derfor tog familien hjem til Hanstholm og solgte nogle af deres sparsomme ejendele og købte togbilletter til Tyskland for pengene.

Valget faldt på Tyskland

Det er ikke tilfældigt, at Familien Jabar valgte at tage til Tyskland, efter de to afslag i Danmark. Tyskland er blandt asylansøgere kendt for at være et noget lettere land at søge asyl i end Danmark.

- Rygterne, og det er jo kun rygter, har i hvert fald sagt, at nogle af dem, der er flygtet fra Danmark, får vi nogle gange at vide er taget til et andet land og fået opholdstilladelse der. Og specielt i Tyskland, forklarer tidligere leder af Hanstholm Asylcenter, Lars Enevold Andersen. Han er nu konstitueret leder af sprogskolen i Hundborg.

Konstitueret leder af asylcentret, Inge Kamstrup Larsen, genkender billedet. Gennem beboerne på centret hører hun somme tider nyt fra de folk, der har valgt at forlade centret i nattens mulm og mørke.

- Det, vi hører fra familierne, som kommer til Tyskland eller vælger at tage til Tyskland, er, at de melder tilbage til folk her på centret om, at det er rimeligt nemt at få optaget en asylsag der, hvor de kommer hen. Og for rigtig manges vedkommende kommer der også besked om, at de har fået opholdstilladelse, og at de har fået chancen for at starte et liv. 

- Det her er vores sidste håb. Vores aller sidste håb, erkender Fatima Jabar.

Truet efter at have hjulpet kristne med at sælge deres hus

Familien Jabar er flygtet fra Irak af skræk for både ISIS-tilhængere og de irakiske regeringsstyrker. Ali hjalp for år tilbage nogle kristne med at sælge deres hus. Efterfølgende fik han malet et stort kryds på døren til hans strygeforretning, og da andre butiksejere med samme slags kryds påmalet deres dør havde lidt en grum skæbne, bestemte familien sig for, at Ali måtte gemme sig.

Efterfølgende sprang en bombe i familiens hus, og Aseel og to af børnene blev alvorligt såret.

Iraks regeringsstyrker gav, ifølge familien, Ali skylden for bomben. Ali er nemlig sunni-muslim, mens Assel er født shia-muslim, og de to trosretninger strides i Irak. Ali blev efterlyst, selvom Aseel forsøgte at forklare, at han var uskyldig
Nu var hans situation forværret, og familien besluttede sig for, at han skulle flygte helt ud af Irak. Når Assel og de to mindste børn var kommet sig efter eksplosionen, ville de alle følge efter.

I 2015 blev familien genforenet og flygtede til Danmark for at søge asyl. 

En dejlig tid på Hanstholm Asylcenter

Ali kastede sig over kærligt over grøntsagerne i drivhuset på Hanstholm Asylcenter, mens den ældste datter, Fatima, startede i en asyl-VUC-klasse i Thisted. I sin fritid hjalp hun til i en dyrlægepraksis i Hanstholm og i en privat børnehave.

Børnene Amna og Mustafa gik i en asylklasse på Hanstholm Skole, mens Aseel døjer med helbredet efter bomben, og kun gik i skole, når hun kunne holde til det.

Skæbnesvangre fingeraftryk

Selvom familien Jabar nu er i Tyskland, er der en vis sandsynlighed for, at de alligevel vender tilbage til Irak. Det skyldes, at familien har sat fingeraftryk i Danmark. Og ifølge Dublin-konventionen betyder det, at kun Danmark skal behandle familiens asylsag. Her var svaret som bekendt et nej til asyl.

Familien Jabar har fået taget fingeraftryk i Tyskland og Tyskland er, ifølge familien, nu ved at rette henvendelse til Danmark for at høre, om familiemedlemmerne skal sendes til Danmark. Skal de det, er der kun en udgang på historien, og det er en flybillet tilbage til Irak.

Somalisk familie også i Tyskland

En anden familie, som var med i TV MIDTVESTs serie om Asylansøgerne fra Hanstholm, er Asri Elmi og hendes to børn, Farhiya og Maria.  Denne familie er også taget til Tyskland.

Her er link til hele serien med Asylansøgerne fra Hanstholm på Mokka.