Borger undrer sig over oversvømmelser: Kommune har brugt ni millioner kroner på at undgå det
En pensionist i Thisted undrer sig over, at to nye forsinkelsesbassiner ikke forhindrer oversvømmelser.
Sidste halvdel af juli har budt på adskillige store regnskyl flere steder i landsdelen. Blandt andet i Thisted, hvor der i går faldt 33 millimeter regn på under en halv time. Det svarer til det, man betegner som et dobbelt skybrud.
Den mængde regn var mere end kloakken i midtbyen kunne klare, og derfor stod vandet højt på vejene og blandet andet biografen Kino 1-2-3 fik vand i kælderen og foyeren.
- Det er jo brandægerligt, at man skal stå i sådan en situation og se på sin forretning, der vitterligt er ved at blive ødelagt, siger Dorte Gade, der er direktør i biografen.
Bassiner skulle forhindre oversvømmelser
Kommunen har ellers forsøgt at undgå episoder, som den der udspillede sig i går. Under en parkeringsplads er der etableret to såkaldte forsinkelsesbassiner på hver 360 kubikmeter, der skal opsamle vandet og holde store regnmængder nede.
- Det ser ikke ud til, at det virker. Og når vi så kan forvente kraftigere regnmængder fremover, så er de jo allerede fra starten underdimensioneret, konstaterer pensionist Michael Sørensen, der bor i byen.
Bassinerne har kostet kommunen ni millioner kroner. De blev taget i brug i maj, men har altså allerede nu været overmandet. Formanden for kommunens klima-, miljø- og teknikudvalg mener dog ikke, at bassinerne kan stilles til ansvar for oversvømmelserne.
- Det skulle have været fire-fem gange større, hvis det skulle have taget det her, siger Esben Oddershede (V).
Men hvis det er nødvendigt, er det så ikke det, I skal op i?
- Nej, for det er helt urimeligt set fra en økonomisk betragtning.
Så alt i alt tænker du, at de her bassiner løfter den opgave, de er sat i verden til?
- Det, synes jeg, at de gør, siger udvalgsformanden.
Problemet bør løses nationalt
En ekspert mener da heller ikke, at problemet skal løses i Thisted alene. I går medvirkede professor i klimaforandringer Sebastian Mernild i et indslag på TV 2, der netop handlede om Danmarks tilpasning til fremtidens klima.
- Vi bør egentlig have en fælles national plan for, hvordan man arbejder hen imod klimasikring eller klimatilpasning fremadrettet og ikke lade det være ude hos hver kommune decentralt, for så ender man op med forskellige modeller, lød det fra professoren fra Syddansk Universitet.
Ifølge Thisted Kommunen kan de nyetablerede forsinkelsesbassiner håndtere 95 procent af de vejrmæssige hændelser, der opstår. Men Michael Sørensen mener, at der skal gøres mere.
- Det skal der jo. Det kunne vi jo se i går og i forgårs, da byen var oversvømmet. Der var jo vand i knæhøjde nede på torvet.