Jagten på porse er sat ind
Porsen er klar til høst, og det er nu, du skal på rov, hvis du vil høste den til din hjemmelavede porsesnaps.
Siden 1984 har frivillige plukket porse for Thisted Bryghus, så der er nok porse til vinterens produktion af øl og snaps. Og det er netop nu, at porsen skal plukkes.
- Vi er ude og plukke porse, så vi er sikre på, at vi har Porse Guld det næste år, siger Aage Svenningsen, administrerende direktør, Thisted Bryghus.
77 frivillige porseplukkere har tilmeldt sig som medhjælpere til årets høst – to tyskere, fire fra Holland og to fra Belgien. Resten er mere eller mindre lokale frivillige, som har hjulpet til før.
- Det her med porse, det er noget, vi går og ser frem til i løbet af året. Så laver vi en tur ud af det, og mødes med en masse gode venner, og har det sjovt sammen, siger Jens Munk, Lokalformand, Danske Ølentusiaster.
Og interessen for at hjælpe til denne dag er vokset med årene.
- Det har jo stået på siden 1984. Det er samme sted og samme måde, vi gør det på – vi er bare blevet flere, og det synes jeg er godt, siger Aage Svenningsen, administrerende direktør, Thisted Bryghus.
For Thisted Bryghus er det altafgørende med al den frivillige høsthjælp.
- Vi ville ikke kunne gøre det her, hvis ikke vi havde haft alle de her frivillige til at hjælpe os, så det er jo en kæmpe gave for vores virksomhed, siger Aage Svenningsen, administrerende direktør, Thisted Bryghus.
Hurtig, hjemmelavet snaps
I porsebladene er der en helt bestemt olie, som giver alkoholen en meget karakteristisk smag. Og det er den smag, Thisted Bryghus har fundet ud af, sælger rigtig godt.
- Porsen bruger vi jo i Porse Guld, som er meget populær, og vi har også nogle få andre produkter, hvor vi bruger porsen som smagsgivende ingrediens. Den erstatter lidt den traditionelle humle i øllet. Tager du eksempelvis vores øl, Porse Guld, så bruger vi kun cirka halvdelen af den humle, vi normalt bruger i øl. Den bliver i stedet erstatte af porse, siger Aage Svenningsen, administrerende direktør, Thisted Bryghus.
Porsen er især også populær at bruge i snaps. Og har man lyst, er det let at lave én selv.
- Man tager en flaske klar snaps, og så tager man et bundt porseblade, og så lader man det stå i en uge eller fjorten dage. Så skal det bare filtreres, og så er det klar, siger Jens Munk, Lokalformand, Danske Ølentusiaster.
- Det er jo hammersmart, hvis man til julefrokost kan servere en Porse Guld og så en porsesnaps, der er plukket samme sted – det er da helt fantastisk. Det er lidt blæret, synes jeg, siger Svend Nielsen, Aalborg.
Alle de indsamlede porseblade kommes i poser og overhældes smed 40 procent sprit, hvor de står, indtil de skal bruges i porsebryggen.