Landsby kæmper for at få en lokal læge: - Vi er nødt til at have en købmand, en skole og en læge
Vestervig har været uden læge i et halvt år, men fire lokale borgere har købt det lokale lægehus og håber snart på, at der kommer en ny læge til byen.
Den sidste læge i Vestervig i Thy gik på pension sidste år - og siden har byens borgere stået uden lokal læge.
Men måske er der snart en læge i byen igen.
Fire lokale borgere har nemlig købt Vestervig Lægehus i håbet om at kunne finde mindst to læger til at drive klinikken videre.
- Sundhedssystemet skal simpelthen være et tilbud, der finder sted tæt på befolkningen. Derfor har vi valgt at sige, at der bliver nødt til at være en læge i området, siger Jan Handberg, der er en af de nye ejere af lægehuset i Vestervig.
Renovering er i gang
De fire ildsjæle har ejet den over 50 år gamle bygning i snart et halvt år, og renoveringen er i fuld gang. Lige nu er lokalerne tomme, og det tidligere venteværelse er fyldt med gamle lægebrikse og skriveborde, der står hulter til bulter.
Men før det kan blive klar til læge og patienter igen, så skal væggene lige males, rørproblemerne skal fikses, og gulvene skal skiftes. Men det er bare småproblemer, mener de nye ejere. Det er i hvert fald en tjans, de med glæde tager, da de kæmper for udvikling og ikke afvikling af deres landsby.
- Vi nødt til at have en købmand, en skole og en læge. Ellers har vi ingen mulighed for at fastholde eller tiltrække nye børnefamilier, siger han.
Snart politiske løsninger på vej
Sundhedsstrukturkommissionen kommer snart med nye anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen. Et af de problemer, der også berør Vestervig, er, at mere end 600.000 danskere bor i områder, hvor lægedækningen ikke er tilstrækkelig.
Det viser tal fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
Hos Landdistrikternes Fællesråd synes man, at det er godt, at man ser lokale tiltag fra borgerne i landsbyerne, men formanden slår fast, at der skal gøres noget politisk, og at det hele ikke kan ligge på borgernes skuldre.
- Vi kan ikke have, at lægedækningen er afhængig af, at civilsamfundet investerer i lægehuse, renoverer og stiller bygningen til rådighed. Der må vi have en overordnet ramme for, at vi kan sikre lægedækning i hele landet, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Hos Vestervig håber de, at de inden året er omme kan åbne dørene til klinikken.
- Vi håber på at kunne få to danske læger, en tysk læge og en fysioterapeut, siger Jan Handberg.