Naboer i protest: Vil ikke have kanon til Hanstholm

En stor kanon fra anden verdenskrig vil snart pryde på toppen af Hanstholm Havn. Men det får protester fra to naboer.

Pensionisterne Erik Holm og Thor Anthony fra Hanstholm er imod, at en kanon fra Anden Verdenskrig snart er tilbage i Hanstholm.
Pensionisterne Erik Holm og Thor Anthony fra Hanstholm er imod, at en kanon fra Anden Verdenskrig snart er tilbage i Hanstholm.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

En gammel kanon skal stilles op på den nyrenoverede udkigspost i Hanstholm. Den skal stå samme sted, som tyskerne under krigen også havde en kanon stående. 

Men det protesterer nogle naboer nu over.

- En kanon bruger man til at slå folk ihjel med. Det har vi simpelthen ikke brug for her, siger Erik Holm fra Hanstholm. 

Selvom to naboer protesterer, bakker borgerforeningen i Hanstholm op om den kommende kanon.

- Vi har bunkermuseet hernede, hvor der kommer 80.000 om året. Vi har bunkere langs hele vestkysten, som trækker masser af turister til, og det her vil bare være endnu et tilløbsstykke til at folk har lyst til at besøge vores skønne plet, siger Randi Corell, formand i Hanstholm Borgerforening.

- Vi skal vise det gode

Protester skyldes, at de to naboer ikke mener, at en kanon fra Anden Verdenskrig viser, hvor dejligt et sted Hanstholm er.

- Vi vil ikke fornægte virkeligheden, den er sådan. Men man behøver jo ikke dyrke den periode der, siger Erik Holm.

Det er her den fem tons tunge kanon om nogle uger kommer til at stå.
Det er her den fem tons tunge kanon om nogle uger kommer til at stå.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Pladsen, hvor kanon skal stå, hedder Hanstholmfæstningen, og Erik Holm frygter, at folk, der kommer for at se det, ikke har tanke på, hvad fæstningen har været brugt til. 

- Man forbinder det ikke med død og ødelæggelse, fordi der er gået så lang tid, siger han.

En del af historien

Kanonen er udlån af Bunkermuseum Hanstholm. Det en sag på fem tons, der i sin tid var beregnet til at skyde fly ned men.

Museumsinspektøren mener, at krigen har været en vigtig del af historien i Hanstholm

- Jeg synes, at det er med til at levendegøre historien om stedet her, og det er med til at formidle, hvad det er for et sted, siger Jens Andersen, Bunkermuseum Hanstholm.

Kanonen er en af 16, som tyskerne havde stående i Hanstholm under krigen.

Den gamle kanon krævede en kærlig hånd, inden den om et par uger bliver sat op i Hanstholm, og det har været en speciel opgave for Søren Villadsen.

- Det jo nok både første og sidste gang, jeg kommer til at lave sådan en, siger Søren Villadsen, der er ejer af Villadsens Smedie.

I alt 40 tyske kanoner var at finde i Danmark i krigstiden.

1:40