Porsepluk i Thy: Værtshusgæster fra København hjælper Thisted Bryghus med høsten

Den årlige porsepluk i Nationalpark Thy havde onsdag deltagelse af en gruppe fra København. Alle har de en særlig relation til Thisted Bryghus.

Der blev både drukket og plukket porse i Nationalpark Thy.
Der blev både drukket og plukket porse i Nationalpark Thy.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

- Den uofficielle ambassade for Thisted Bryghus i København. 

Det legendariske værtshus Jernbanecafeen i København har i mange år haft et særligt forhold til bryggeriet i Thisted. Her har mange af stamgæsterne en forkærlighed for særlige én øl fra Thisted Bryghus.

Relationen mellem værtshuset bag hovedbanegården i København og det traditionsrige bryggeri i Vestjylland er så tæt, at en specialøl er blevet udviklet. En øl der tappes i Thisted, men kun kan købes på Jernbanecafeen. 

Det var derfor oplagt, at både medarbejdere og ansatte  fra det brune værtshus i København skulle inviteres med, da der tirsdag blev indsamlet porse i Nationalpark Thy. En indsamling der foretages af Thisted Bryghus, men hvor op mod 100 frivillige hvert år hjælper til. 15 af dem kom med bus fra Jernbanecafeen i København. 

Stor oplevelse

For en af deltagerne, der tog med på turen fra København, var dagen lidt af en øjenåbner. For nok har Ulrik Holm drukket sin del af den særlige porseøl. Men hvordan porse i grunden ser ud, det har han aldrig tænkt over. 

- Før i dag anede jeg ikke, hvad Porse var. Jeg havde faktisk troet, at det var sådan nogle bær. Det lugter slet ikke af Porse, som når man drikker det. Smagen minder ikke om lugten, fortæller Ulrik Holm, der er stamgæst på Jernbanecafeen i København. 

Mellem kokasser og lyngplanter gik både værtshusgæster og de øvrige frivillige på jagt efter porse. Ambitionen var på forhånd, at hver plukker skulle samle ét kilo porse. Det vil sikre, at årets produktion har nok blade at lave øl på.

Hårdt arbejde

Sådan at plukke porse er et noget anderledes arbejde end at tømme en flaske med porseøl. 

- Det er noget bøvlet noget. Det tager fandme lang tid, det er sgu nok mere for unge mennesker, lyder analysen halvvejs igennem dagens arbejde fra Ulrik Holm. 

Tørsten blev slukket flere gange undervejs ved dagens plukning af porse. 
Tørsten blev slukket flere gange undervejs ved dagens plukning af porse. 
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Så er det godt, at der er tænkt på tørsten fra folkene bag. Thisted Bryghus har naturligvis medbragt både tørt og vådt. Det sidste i form af den eneste ting de gæstende københavnere kan genkende ude i Nationalparken, øl!

- Den smager dejligt. De siger godt nok, at man ikke må drikke øl før klokken fem om eftermiddagen. Men heldigvis kan man altid finde et eller andet sted i verden, hvor klokken er fem, fortæller Ulrik Holm med et glimt i øjet. 

Udover mad og drikke er de gæstende københavnere også blevet kørt rundt i Nationalpark Thy. Her er de blevet gjort klogere på, hvad parken indeholder af den lokale kendis, Tom Lindskog. 

En god tradition

I mange år lukkede Thisted Bryghus ned for produktionen, når der skulle plukkes porse. Ideen om at invitere andre med på turen opstod tilfældigt. En ide, der siden har udviklet sig. 

- Det er i dag en folkefest, hvor folk kommer fra hele landet. Vi er glade for arbejdskraften, selvom det selvfølgelig koster os lidt øl og en god høstfest. Men vi skal også være ærlige og sige, det er jo er en god måde at fortælle historien om Thisted Bryghus, fortæller direktør Aage Svenningsen fra Thisted Bryghus. 

Folk var kommet fra hele Danmark for at hjælpe med at plukke porse. 
Folk var kommet fra hele Danmark for at hjælpe med at plukke porse. 
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Han glæder sig også over, at der igen i år er besøg fra København. Et besøg der er blevet en tradition hvert andet år ved plukningen af porse i Nationalparken. 

- Det er en af vores største kunder i København. Et sted, hvor vores Thisted Bryghus nærmest er kult. Derfor er vi glade for, at de har lyst til at komme herop. Vi føler i høj grad, at både kunder og medarbejdere på jernbanecafeen er en del af vores familie, fortæller Aage Svenningsen. 

2:14
Mød porseplukkerne fra Vesterbro i indslaget her.