Efter kontrol i timevis: Slagter tør ikke have unge i sin butik
Små tilfældige fejl kan udløse sure smileys og bøder, og nu tør Tommy Nørgaard ikke længere risikere noget.
Når Tommy Nørgaard og hans ansatte svinger kniven i slagterforretningen Tommys Kødsalg nær Silkeborg, er der styr på hygiejnen.
Det har Tommy Nørgaard Fødevarestyrelsens ord for i form af en stribe storsmilende smilyer.
Alligevel er han ikke glad for styrelsens kontrolbesøg. Han mener, at reglerne er for mange og kontrollen for rigid, og han frygter, at det ender med en bøde og en sur smiley.
- Hvis jeg får en sur smiley og en kæmpe bøde, bliver kunderne væk, så konsekvensen bliver lukning, siger han.
Rammer udsatte unge
Senest havde han et flere timer langt besøg af Fødevarestyrelsen 26. september.
Derfor har han nu valgt at stoppe med at have udsatte unge ansat i slagteriet, for han kan ikke være sikker på, at de ikke begår en tilfældig fejl, der udløser en sur smiley og en bøde.
Men det ærgrer Tommy Nørgaard, for han er glad for at kunne hjælpe de unge.
- Jeg brænder for det, og jeg har fat i noget af det rigtige, siger han om det at have udsatte unge i butikken og hjælpe dem til en meningsfyldt hverdag.
I stedet for de udsatte unge har han nu ansat en udlært slagter på fuld tid.
Bakkes op af købmænd
Tommy Nørgaard har delt sin frustration i en video på Facebook, som nu er set af over 400.000 personer.
Ved brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer købmænd i godt 1500 dagligvarebutikker, mener de også, at styrelsens retningslinjer til tider kan være for stramme.
Derfor er brancheforeningen kommet med en række råd til, hvordan reglerne kan lempes.
- Reglerne blev indført, fordi der er et formål med at have en høj fødevaresikkerhed, og det skal vi holde fast i, men man kan sagtens kigge på, om man kan håndtere reglerne anderledes, så de er mindre tidskrævende, siger fødevarechef hos De samvirkende købmænd Anne-Marie Kerstens.
Hos Fødevarestyrelsen understreger fødevarechef i Fødevare Syd Jørgen Andersen, at formålet med kontrollerne ikke er at udstede bøde, men at vejlede.
- Vores mål er at hjælpe virksomhederne til at overholde reglerne, så vi har den højeste grad af fødevaresikkerhed, siger han.
Jørgen Andersen stiller sig uforstående overfor Tommy Nørgaards kritik, da slagteren altid har fået glade smileyer.
Minister: - Rigtig ærgerligt
Fødevareminister Jacob Jensen har imidlertid også hørt om sagen, og derfor har han bedt Fødevarestyrelsen om en redegørelse i den konkrete sag.
Ifølge ministeren er det ikke meningen, at reglerne skal spænde ben for at udsatte unge kan arbejde med fødevarer.
- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, hvis det er det, der bliver resultatet af det her, siger Jacob Jensen.
Derfor er han også åben for at se på reglerne og håndteringen af reglerne i forhold til Fødevarestyrelsens kontroller.
- Vi skal hele tiden være åbne overfor at kigge på, om reglerne er for rigide, men det er også vigtigt for mig at understrege, at reglerne er lavet af den grund, at vi skal have høj fødevaresikkerhed, siger ministeren.