Antallet af ulve stiger i Danmark – og der er i hvert fald plads til dobbelt så mange par, siger ekspert

I Tyskland opfordrer miljøministeren til at skyde såkaldte "problemulve". Ifølge ulveforsker er det ikke relevant i Danmark.

Ulv
Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Mindst tre ulvepar i Danmark har fået hvalpe i år.

Det konstaterer forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

Indtil videre er der blevet observeret mindst otte unger, og der er dermed udsigt til, at den danske ulvebestand vil stige markant igen i år.

Forskerne bag den nationale ulveovervågning vurderer, at der ved udgangen af 2022 var 29 ulve i Danmark. Det var en fordobling i forhold til samme tidspunkt i 2021.

Det vides ikke, hvornår udviklingen flader ud.

- Jeg forventer klart, at antallet af ulve vil stige. Præcis hvor hurtigt, og hvornår udviklingen flader ud, er dog svært at sige noget om, siger professor ved Institut for Ecoscience hos Aarhus Universitet, Peter Sunde, der er med til at overvåge bestanden.

Antallet af ulve har været stigende, siden ulven genindvandrede i den danske natur i 2012 efter knap 200 års fravær.

Kommer og går

Udviklingen i ulvebestanden afhænger i høj grad af tilfældigheder, siger Peter Sunde.

Blandt andet er det svært at sige, hvor mange nye ulve der vil komme til Danmark sydfra. Af de 29 ulve observeret i Danmark ved udgangen af 2022, var ni af dem immigranter.

Og mens flere af hvalpene fra i år vil vandre videre i den danske natur, når de til foråret forlader deres territorium, vil nogle af dem formentlig også bevæge sig sydpå mod Tyskland.

Samtidig forventes det, at nogle af ulvene vil dø naturligt.

Nogle forsvinder også på mystisk vis. Ifølge forskerne er det en mulig forklaring, at ulvene bliver slået ulovligt ihjel af mennesker.

Plads til det dobbelte

Mens Peter Sunde altså ikke kan give et konkret bud på, hvor mange ulve Danmark kan forvente at huse om nogle år, giver han gerne et bud på, hvor mange der er plads til i den danske natur.

- Den biologiske vurdering er, at der er fødegrundlag og habitat til i hvert fald 10 par, siger professoreren.

I dag befinder der sig fem ulvepar i Danmark – der er altså som minimum plads til det dobbelte ifølge Peter Sunde.

Men selvom bestanden formentlig vil vokse markant, vil det stadig være svært for os at opdage ulvene. For ulven gør alt, hvad den kan for at undgå at blive set af mennesker, understreger professeren.

Det vil sandsynligvis kun være i Jylland, at du i sjældne tilfælde kan få øje på en ulv i løbet af de næste fem år.

Det kan dog ikke udelukkes, at en enkelt ulv for eksempel strejfer Fyn.

"Problemulve"

Ulven er fortsat totalfredet i EU-landene, hvilket betyder, at Danmark ikke kan sætte et bestandsloft på populationen eller gøre noget aktivt for at forringe ulvens evne til at slå sig permanent ned i landet.

Der er dog bestræbelser i gang i EU, der skal gøre det nemmere at regulere ulve, især de såkaldte "problemulve".

I Tyskland, hvor ulvebestanden går frem med cirka 30 procent om året, har miljøminister Steffi Lemke tidligere i juli tilskyndet til at skyde flere af disse "problemulve", som i stigende grad er en udfordring for landbruget.

Problemet med begrebet "problemulve" er ifølge Peter Sunde, at der ikke er nogen anerkendt definition af, hvornår en ulv tilhører kategorien.

Han har derfor også svært ved at vurdere, om den tyske ministers opfordring også er relevant i Danmark.

- Hvis en "problemulv" er en ulv, der tager får, så er alle ulve "problemulve", og så skal vi uddryde alle ulve i Europa, siger han.

Afvigende adfærd

Han er selv tilhænger af en mere snæver definition, hvor "problemulve" dækker over enkelte individuelle dyr med en afvigende adfærd, som derfor udgør et større problem end resten af populationen.

Det er blandt andet ulve, der har lært at klatre eller hoppe over høje hegn. Det var også dette eksempel, som den tyske miljøminister brugte i sin opfordring.

Og da ingen ulve endnu har angrebet et husdyr i Danmark inden for fungerende ulvesikrede hegn, tyder intet ifølge professoren på, at der nogen ulve i Danmark med en afvigende adfærd.

- Så hvis vi går med den definition, er der ikke nogen "problemulve" i Danmark – endnu. Men de skal nok komme på et tidspunkt, siger Peter Sunde.

Han tilføjer, at mens ulven er fredet, kan der i særlige tilfælde gives dispensation til bortskydning af "problemulve" i Danmark – og her følger lovgivningen i øjeblikket Peter Sundes definition.

- Så der er ikke nogen ulve, der har opfyldt kravene endnu.