Coronakurven er knækket, mener eksperter
Men i Vestdanmark buldrer smitten fortsat.
Genåbningen af samfundet kombineret med udbredelsen af coronavarianten Omikron, har betydet tårnhøje daglige smittetal herhjemme.
Men den kurve er nu knækket. Det siger flere eksperter til TV 2.
En af dem er Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet.
- Jeg tror ikke, at vi fuldstændig skal slippe tøjlerne. Men vi har kunnet håndtere denne Omikron uden de store drastiske samfundsomstyrtende tiltag, siger han.
Han bakkes op af Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.
- Der er ingen tvivl om, at smittekurven er for nedadgående. Vi ser det mest i Københavnsområdet – specielt i den vestlige del af København. Det er også der, der er mest smitte, så det er der, vi først forventer, at der bliver så meget immunitet, at vi får flokimmunitet og dermed dalende smittetal, siger han.
25.690 nye smittede
Det seneste smittetal i Danmark var 25.690. Her skal der dog tages forbehold for, at tallene er fra lørdag, hvor der er færre, der bliver testet.
- Vi har toppet i Østdanmark for cirka to uger siden, men så har vi en acceleration i det vestlige Danmark, så det har jævnet sig ud over de overordnede tal. Men det passer godt med de udenlandske tal, at vi er på den nedadgående kurve, netop fordi der er så mange, der er blevet smittet, og dermed er immune, siger Jens Lundgren.
Flere indlagte giver ikke bekymring
Selvom smittetallene er på vej ned, er antallet af indlagte fortsat stigende. Senest steg tallet med 41, så der nu er 1587 indlagte med coronavirus i Danmark.
I begyndelsen af pandemien var udmeldingen fra myndighederne, at 900 indlagte var et kritisk tal. Alligevel er Jens Lundgren ikke bekymret over, at antallet af indlagte er højere i dag.
- Ud af de 900 indlagte var godt en tredjedel af dem på intensiv, fordi de indlagte på det tidspunkt primært blev indlagt på grund af lungebetændelse.
Han siger, at der i december og januar blev kigget på, hvorvidt Omirkron kunne give lungebetændelse.
- Og det kan den altså ikke, lyder det fra Jens Lundgren.
Ifølge Viggo Andreasen skal man fortsat have et vågent øje på den ældre del af befolkningen. Her er smitten nemlig ikke faldende.
- Antallet af dødsfald af corona i denne gruppe er en lille smule stigende, så det er noget, man skal holde øje med de næste par uger. Men kurven er ved at være knækket, siger han.
Han anbefaler, at kursen, der er sat nu fra regeringens side, opretholdes. Og så understreger han, at vi stadig skal sørge for at blive testet og holde øje med, at vi ikke får spredt alt for meget smitte i den ældste del af befolkningen.