Flere familier holder "firserferie" – må ikke blive for sort-hvidt, advarer ekspert

Skærmtid er ikke nødvendigvis en dårlig ting, og forældre bør passe på med at sætte barren for højt, advarer fagkonsulent.

Kristina Wildenhofts børn får ikke adgang til nogen form for skærm i sommerferien – heller ikke fjernsynet.
Kristina Wildenhofts børn får ikke adgang til nogen form for skærm i sommerferien – heller ikke fjernsynet.
Foto: Privatfoto

Brætspil, kortspil, lange gåture og fordybelse i spændende bøger. Skænderier over et spil Matador. Hele familien samlet om en Olsen Banden-film ved fjernsynet uden en smartphone lurende i hånden.

Det kan for nogle lyde som scener fra en svunden tid.

Men for familien Meldgaard er det sådan, de fleste dage forløber i deres sommerferie. I et sommerhus ved Vesterhavet holder de nemlig det, de kalder "firserferie" – en ferie uden telefoner.

- Sociale medier er bandlyst, og telefonen bruger vi kun som kamera. Det er en befrielse. De første par dage tog man sig selv i at gribe ud efter den, men det bliver bedre, siger den 45-årige salgassistent Tina Bauer Meldgaard Carstensen til TV 2.

Sammen med sin mand, 51-årige Esben Meldgaard, har hun 16-årige Emma og 13-årige Thea med i sommerhus. Og selvom døtrene er teenagere og er vant til at bruge meget tid på sociale medier, har de taget godt imod forslaget om den telefonfri ferie.

Det fortæller 16-årige Emma Meldgaard selv.

- Jeg syntes, det lød spændende. Jeg har allerede læst to bøger her i ferien, fordi jeg har mere tid til det. Jeg har også sendt et postkort til min veninde i stedet for at skrive på telefonen, siger hun.

Familien Meldgaard på sommerferie i USA i 2023. Her havde døtrene heller ikke deres telefoner med.
Familien Meldgaard på sommerferie i USA i 2023. Her havde døtrene heller ikke deres telefoner med.
Foto: Privatfoto

Fjernsyn forbudt hele sommeren

Familien Meldgaard er ikke de eneste, der lægger telefonerne fra sig.

Mere end hver tredje dansker mener, at man bør skrue ned for børns skærmtid i ferien, og hos den 32-årige influencer Kristina Wildenhoft har man valgt at gå linen helt ud.

Her er al skærm forbudt hele sommeren for hendes tre børn på to, syv og otte år. Også fjernsynet. Den eneste undtagelse er, hvis børnene er syge.

- Jeg kan se, at de leger mere og bliver i legen i længere tid, fordi de ved, at de ikke får lov til at komme på skærmen. Hvis de får behov for at slappe af, kan de i stedet spille kort eller tegne. På den måde bliver legen også meget mere interessant for dem, siger hun.

Kristina Wildenhoft bliver også selv bedre til at lege med sine børn, når hun ikke bruger lige så lang tid på skærmen, som hun plejer, pointerer hun.

Det er ikke muligt for hende selv at lægge skærmen helt fra sig, fordi hendes arbejde som influencer foregår på telefonen.

- Men jeg har brugt den meget mindre, og min scrolling er minimeret markant. Det er rigtig dejligt, siger hun.

På sin Instagram-profil har Kristina Wildenhof delt med sine 81.000 følgere, at hun slukker for børnenes skærm i sommerferien. Hun har fået "overraskende mange" svar fra forældre, der har tænkt sig at gøre det samme, fortæller hun.

- Det er også overraskende, hvor positivt de oplever det. De skriver til mig, at børnene leger mere og skændes mindre, lyder det.

Forstyrrer familien

Når 38-årige Natasa Zdravkovic i august tager på familieferie til Tyrkiet, bliver hendes otteårige datters telefon også liggende derhjemme.

- Det er begyndt at fylde rigtig meget, og det forstyrrer familien, fordi vi ikke rigtig får mulighed for at lave meget sammen. Det fylder også meget i barnets liv. Så jeg tænkte: Nu gør vi noget ved det, siger hun.

Natasa Zdravic lægger også selv telefonen fra sig i ferien.
Natasa Zdravic lægger også selv telefonen fra sig i ferien.
Foto: Privatfoto

Datteren bruger blandt andet meget tid på at se dansevideoer. Det bekymrer Natasa Zdravkovic, hvad datteren kan falde over på sin skærm, og derfor har hun også skruet ned for skærmtiden uden for ferien.

- Vi arbejder hårdt på at få telefonen væk fra hende. Så kan vi i stedet se film sammen eller spille brætspil, lyder det.

Natasa Zdravkovic vil også selv holde sig helt fra telefonen i ferien.

- Så kan den lille se, at jeg mener det, fastslår hun.

Skærm er ikke kun dårligt

Årsagen til, at mange familier i år holder skærm- eller telefonfrie ferier, kan være det forstærkede og negative fokus på skærmtid, der den seneste tid har fyldt i debatten.

Det mener Merete Dalsgaard, der er fagkonsulent ved Center for Digital Pædagogik.

- Der er nogle gange tale om en slags advarselsretorik, der kan gøre forældre meget bekymrede og frygtsomme, siger hun til TV 2.

Hun opfordrer til, at en begrænsning af skærmtid i ferien tager afsæt i et ønske om at lave flere ting sammen i familien frem for bekymring.

- Jeg håber, at bekymringen bliver erstattet af et lidt mere nuanceret syn, hvor skærmen ikke kun er noget dårligt. Især mobiltelefonen tager meget tid, men den kan også bidrage med gode ting, så det er vigtigt, det ikke bliver sort-hvidt, fastslår hun.

Det bliver også nemmere for familier at tage de gode skærmvaner med sig hjem fra ferien igen, hvis man sætter barren lidt lavere og sætter enkelte rammer, som rent faktisk er opnåelige, siger Merete Dalsgaard.

- Ferien kan være et godt tidspunkt til at sætte gang i nye vaner på uden at sætte ambitionerne for højt, lyder det.

Gider ikke kigge på Facebook

Tina Bauer Meldgaard Carstensen og Esben Meldgaard, der holder "firserferie" ved Vesterhavet, fortæller, at de kommer til at tage nogle af deres nye skærmvaner med sig hjem fra sommerhuset.

De gider ikke "kigge på Facebook", når ferien er slut.

16-årige Emma Meldgaard er dog lidt mere i tvivl.

- Jeg tror, det bliver både-og. Det er hyggeligt at være mere sammen med familien og blive uvenner over Matador, men jeg tror ikke, jeg kan lade den helt være, siger hun.

tv 2 artikel