Forfatter fik franarret sit manuskript til ny bog – nu advarer hun kolleger

Selvom Dorthe Nors ikke tror, at tyven kan bruge manuskriptet til noget, så var oplevelsen ubehagelig, fortæller hun.

Arkivbillede. TV MIDTVEST har tidligere lavet et indslag med Dorte Nors, da han udgav en bog om sin opvækst ved vestkysten.
Arkivbillede. TV MIDTVEST har tidligere lavet et indslag med Dorte Nors, da han udgav en bog om sin opvækst ved vestkysten.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Den midt- og vestjyske forfatter Dorthe Nors har fået stjålet sit manuskript til en kommende roman af en bogtyv på internettet.

Nu vil hun gerne advare kolleger og andre om den slags tyverier, og derfor delte hun et opslag på Facebook, hvori hun beskriver hændelsen.

- Jeg gik ud offentligt med det for at få sagt til kolleger, at der florerer tyve lige nu, og der skal man lige være lidt vågen, siger hun til TV 2.

Det var Dorthe Nors selv, der blev kontaktet først af manuskripttyven, og derfor skal hendes opslag også fungere som en kollegial advarsel om, at det med stor sandsynlighed er forfatteren selv, der bliver spurgt først.

Blev mistænksom

Dorthe Nors fik en besked fra en, som udgav sig for at være hendes svenske agent, da hun var i sommerhus.

Vedkommende bad Dorthe Nors om at sende sit manuskript til bogen 'Spænd', som er en fiktionsfortælling.

- Jeg gad ikke sidde og lede efter manuskriptet, så jeg fortalte, at jeg ville vende tilbage. Så gik jeg en tur, og så tænkte jeg, at der var noget galt med den besked, siger Dorthe Nors til TV 2.

Der var flere ting i beskeden, hvor Dorthe Nors blev mistænksom.

- Normalt siger min agent kram, når hun hilser af, og det gjorde tyven ikke, så det lød ikke som min agent.

Herefter kontaktede Dorthe Nors sin agent, som ganske rigtigt kunne bekræfte, at det ikke var hende, som havde spurgt efter manuskriptet. Herefter blev episoden politianmeldt, forklarer Dorthe Nors, der altså ikke hoppede på anmodningen fra den falske agent. Men der var flere kopier af hendes manuskript i omløb i en lille kreds af indviede venner og kolleger.

Et angreb på økonomien

Flere af dem, som Dorthe Nors arbejder sammen med blev efterfølgende kontaktet af samme person, som forsøgte at få fat i manuskriptet. En af dem blev narret til at sende det til svindleren.

- Det kan være vanskeligt at finde ud af, hvem der har det (manuskriptet, red.) i bogbranchen, for der er mange aktører, og vi nåede det simpelthen ikke (før det var for sent, red.), siger hun.

Bogen udkommer 17. januar, og manuskriptet er Dorthe Nors helt færdig med. Hun forklarer også, at bogen er fiktion, og at den derfor ikke indeholder tekst, som nogen kunne have en særlig interesse i at få fat i. Derfor ved hun heller ikke, hvorfor nogen er interesseret i at snyde sig til at få fat i det før udgivelsen.

- Det kan have været noget med at være den første, der læser det, eller at tage magten fra andre. Det ved man jo ikke, siger hun. Det ligger hos tyven, hvad sandheden er i det. Men tyven får en virkelig god læseroplevelse, griner Dorthe Nors.

Med 23 år på bagen som forfatter har Dorthe Nors oplevet lidt af hvert. Hun understreger dog, at hun sad tilbage med en ubehagelig følelse efter tyveriet. Hun beskriver, at tyveriet var et angreb på hendes økonomi.

- Jeg blev vred, for det er ikke min hobby at være forfatter. Det er mit levebrød, og det er det, der betaler min husleje. Efterfølgende føltes det ekstremt grænseoverskridende, siger hun.

Økonomiske konsekvenser

Dorthe Nors forhørte sig efterfølgende hos nogle af sine kolleger, som fortæller, at det ikke har nogen økonomisk konsekvens, hvis deres manuskript bliver stjålet.

Hun er også ganske rolig omkring situationen, og hun tror ikke, at sagen kommer til at udvikle sig yderligere forklarer hun.

Alligevel har tyven brudt hendes grænser.

- Indtil bogen ligger i boghandlen, er den ikke for alles øjne, så det her er jo en, der tyvagtigt snyder sig ind i kontrakten mellem forfatterne og læseren, siger hun.

Ud over at hun gerne vil advare andre om, at der er en manuskripttyv på fri fod, så har hun også selv lært noget af episoden, forklarer hun.

- Jeg er i forvejen meget hys med, hvem jeg sender mine manuskripter til. Men jeg har i hvert fald lært, at selvom det er nogen man virkelig har tillid til, så skal man dobbelttjekke, siger hun.

Hun forstår dog godt, hvorfor man kan falde i fælden, hvis nogen udgiver sig for at være en person, som man stoler på.

- Det er fuldstændig grundlæggende menneskeligt, at vi prøver at have tillid til de mennesker, der rækker ud. Sådan skal vi være, for ellers fungerer vi ikke.

Dorthe Nors har anmeldt phishing-forsøget til politiet.

4:47
Indslag fra maj 2021, hvor Dorthe Nors udgav bogen "En linje i verden", der handler om forfatterens opvækst ved vestkysten.