Tornadoer er kommet for at blive – men forsikringen halter

Ødelæggelserne efter en tornado kan være store. Alligevel kan man ikke regne med, at ens forsikringsselskab står klar til at redde en.

Godt halvanden måned er gået, siden borgere i landsbyen Klovborg i Ikast-Brande Kommune fik smadret blandt andet hustage, bilruder og træer på grund af tornados pludselige besøg.

Den tid er for mange gået med oprydningsarbejde, og så er den også gået med at kunne konstatere, at flere borgeres forsikring ikke har dækket for hele deres tab.

Det kan jo lyde noget underligt, men faktisk er der en god forklaring på, hvorfor mange forsikringer ikke dækker skader forårsaget af et naturfænomen, som dette de oplevede i Klovborg. 

Ifølge underdirektøren i brancheorganisationen for danske forsikringsselskaber bliver de fleste forsikringer nemlig udarbejdet på samme måde.

- Forsikringer bygger typisk på historie, og på hvad vi ved om vejret. Dermed er de ikke nødvendigvis forberedte på fænomener som skypumper og tornadoer, fordi det historisk ikke er noget, vi har set i Danmark, lyder det fra Pia Holm Steffensen, der er underdirektør i Forsikring & Pension.

Væltede træer til 700.000 kroner

Det var et voldsomt vejrfænomen, der lørdag aften den 24. august ramte Klovborg. Mange steder i landsbyen var der skader – blandt andet hos Bethina Gregersen, der er indehaver af seværdigheden Lille Malunds Have.

Hun har mistet op imod 5000 træer i haven, og regningen for oprydningen inklusiv noget genplantning bliver omkring 700.000 kroner. Hendes forsikringsselskab vil gerne dække skaderne på bygningerne i haven, men fordi træerne er væltet af en tornado og ikke ved stormfald bliver de som udgangspunkt ikke dækket.

Konsekvenserne var store for Bethina Gregersen, der er indehaver af seværdigheden Lille Malunds Have, da en tornado ramte Klovborg i august måned.
Konsekvenserne var store for Bethina Gregersen, der er indehaver af seværdigheden Lille Malunds Have, da en tornado ramte Klovborg i august måned.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

Forsikringsselskabet er dog gået med til at dække 50 procent af omkostningerne, selvom selskabet ikke skal. Alligevel gør regningen ondt på Bethina Gregersen.

- Det kommer til at koste vores opsparing. Hvis ikke det hele så i hvert fald noget af den, fortæller hun.

Gør skader efter en tornado til en del af forsikringen

Ifølge flere meteorologer kigger vi ind i en fremtid, hvor skypumper og tornadoer kommer til at forekomme hyppigere i Danmark. Det skyldes, at klimaet bliver varmere og derfor giver bedre grobund for tordenbyger. 

Hvis man spørger en skovfoged, er det et argument for, at den slags naturfænomener burde være sidestillet med storm, når det kommer til forsikringer.

- Skaderne er de samme. Jeg tror, at Bethina er lige ked af det, om de er væltet af en storm eller af en tornado, fortæller skovfoged Henrik Nørding.

Selvom det ikke automatisk er sådan på nuværende tidspunkt, afviser de hos Forsikring og Pension ikke, at tornadoer bliver en større del af fremtidens forsikringer. 

- Det er de enkelte forsikringsselskaber, som beslutter, hvad der giver mening for dem, men jeg synes, det er oplagt at kigge på, om flere tornadoer skal være anledningen til at tilbyde en ekstra dækning, fortæller Pia Holm Steffensen fra Forsikring & Pension.