Her er den danske vaccine-plan fra godkendelse til stik
Under tre døgn efter, vaccinen er godkendt i EU, kan den første dansker vaccineres.
24 timer efter, at Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har godkendt Pfizer-BioNTech-vaccinen mod coronavirus, vil de første lastbiler fulde af vacciner sætte kursen mod Danmark.
Et døgn senere vil de køre over grænsen. Og seks timer efter får den første dansker et stik med en dosis.
Det viser rapporten "Organisering af vaccination mod COVID-19" fra Sundhedsstyrelsen, som TV2 er kommet i besiddelse af.
Rapporten er en detaljeret gennemgang af Danmarks vaccineudrulning. Den gennemgår blandt andet, hvor lang tid hvert enkelt step forventes at tage fra godkendelse til stik.
Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, tager stilling til Pfizer-BioNTech-vaccinen 21. december. Den ventes godkendt 23. december, og herefter er planen:
- Dag 0: Godkendelse i EU
- 24 timer: Indgående transport
- 24 timer: Ankomst, opbevaring og ompakning på SSI
- 6-10 timer: Mellemtransport
- 6-10 timer: Opbevaring og ompakning på sygehusapoteker - hvorfra der også kan vaccineres
- 3-4 timer: Mellemtransport
- Dag 3: Vaccination på øvrige sygehuse, vaccinationscentre, plejecentre og sattelitenheder
Først hos SSI
De første sted, vaccinerne gør ophold på dansk jord, er i Statens Serum Instituts frysere i København. Her skal de pakkes om og fordeles mellem landets fem regioner samt Grønland og Færøerne.
Det forventes, at der i første bølge vil ankomme 615 kasser med 195 antal multidosis hætteglas, der hver indeholder fem vaccinedoser - det vil sige 599.625 doser i alt.
Efter ompakning i SSI skal vaccinerne videre til regionernes sygehusapoteker, og det er også her, de første vaccinationer kan finde sted.
Derefter bliver vaccinedoserne sendt videre til landets sygehuse, plejecentre og nyoprettede vaccinationscentre og transportable "sattelitenheder." Herfra er planen, at man kan vaccinere tre døgn efter godkendelsen i EU.
Nye centre og sattelitenheder
Planen dækker endnu kun første bølge af vaccinationsindsatsen, og derfor kun en del af danskerne - det er udvalgt personale på sundheds- og ældreområdet samt borgere i øget risiko.
Senere udrulles en bredere indsats, hedder det i rapporten.
Planen er, at der i første omgang oprettes et til to vaccinationscentre per region. På sigt skal antallet af vaccinationscentre skaleres op og et bredere udsnit af befolkningen vaccineres.
Ud over vaccinationscentrene skal regionerne etablere "sattelitenheder", som kan nå folk i yderområder, for eksempel på mindre øer.