Vil du til Amsterdam og se Danmarks kamp? Her er reglerne
Ifølge de hollandske myndigheder gælder regler om isolation i 10 dage ikke, hvis man opholder sig mindre end 12 timer i landet.
Når det danske fodboldlandshold på lørdag går på banen i Amsterdam mod Wales, vil de ikke blive mødt af det samme gyngende, syngende og festende stadion som under kampen mod Belgien og Rusland i Parken.
Det er sikkert.
Men det er også det eneste, der lige nu er helt sikkert.
Der er nemlig flere omstændigheder, der lige nu gør det svært at vide, hvor mange danske fans, der er at finde på tribunerne på Johan Cruijff Arena i Amsterdam – Christian Eriksens tidligere hjemmebane - hvor kampen skal spilles. Og som i øvrigt skal spilles på den samme dato, som Danmark vandt EM for 29 år siden.
Årsagerne er for det første, at det lige nu er usikkert, hvor mange billetter der vil være til rådighed til danske fans. Og for det andet gør de hollandske rejserestriktioner i forbindelse med corona det vanskeligt for danske fans at komme til at se kampen på stadion.
Danskere skal i isolation i Holland
Danmark er nemlig ikke på den hollandske regerings liste over lande med lav risiko for smitte med coronavirus.
Derfor er der ved indrejse en kraftig anbefaling fra de hollandske myndigheders side om karantæne i 10 dage, medmindre man kan fremvise en negativ test på femte dagen af sin isolation. Og da kampen bliver spillet på lørdag – om fire dage – bliver det snært. Eller sagt med ordene fra direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen:
- Hvis man kører nu, kan man teknisk set nå at få en negativ test på femte dagen på lørdag.
Anbefalingen gælder i øvrigt også for de danskere, der er færdigvaccineret.
Én undtagelse i regler om isolation kan blive redningen
Men. Der er en undtagelse. For anbefalingen om karantæne i 10 dage gælder ikke, hvis man opholder sig i Holland i mindre end 12 timer.
- (Undtagelsen gælder, for) personer, som opholder sig i mindre end 12 timer i Holland, uanset formålet med deres ophold, fremgår det på den hollandske regerings hjemmeside.
Danskere skal dog fortsat uanset varigheden kunne fremvise en pcr-test, der ikke er ældre end 72 timer, ligesom man skal kunne fremvise en negativ kviktest, der ikke er ældre end 24 timer.
Samtidig skal danskere udfylde en karantæneattest, hvorpå man kan anføre, at man opholder sig i landet i mindre end 12 timer. Du kan finde karantæneattesten her.
- Det burde teknisk være muligt at få en kviktest og komme ud af landet inden 12 timer. Man kan godt komme af sted, men det skal planlægges omhyggeligt, har Erik Brøgger netop sagt til en pressebriefing om coronasituationen.
Han opfordrede samtidig alle danskere til at følge anbefalingerne fra de hollandske myndigheder - og at gå i isolation, hvis man opholder sig mere end 12 timer i landet.
- Ellers er det bedre at blive hjemme, lød det.
De hollandske myndigheder opdaterer lige som de danske løbende rejserestriktionerne. Og da der kommer nye smittetal torsdag, kan reglerne blive ændret.
Danske fans bliver hjulpet af EU-coronapas
Når det gælder den anden vej – altså, når de danske fans skal retur på lørdag efter en forhåbentlig dansk sejr, tilsmiler heldet de danske fans.
For netop på lørdag bliver EU-coronapas indført, og det betyder, at der ikke længere er krav om isolation og test ved indrejse til Danmark fra et orangefarvet land. Hvis man altså vel at mærke kan fremvise dokumentation på en negativ test, vaccination eller tidligere smitte.
Hvis coronapasset ikke var trådt i kraft ville Holland i Udenrigsministeriets verdenskort være farvet orange. Det kan et land være af to årsager: Enten på grund af høje smittetal eller på grund af landets rejserestriktioner for danske rejsende. Begge dele gælder for flere regioner i Holland.
Fra på lørdag med indførslen af EU-coronapas bliver alle lande imidlertid farvet grønne i forhold til indrejse i Danmark. De enkelte lande har fortsat regler for indrejse for danskere.
Nogle danskere har forkøbsret
Udover de hollandske rejserestriktioner er der også hele spørgsmålet omkring antallet af billetter.
Ifølge Anders Hagen, der er DBU’s fankoordinator, vil der - sådan som situationen er lige nu - nemlig på grund af coronarestriktioner kun blive solgt billetter til 33 procent af siddepladserne på John Criijff Arena, der normalt kan rumme 54.990 tilskuere.
Det betyder, at der kun er plads til lidt over 18.000 tilskuere – og hvor mange billetter Danmark vil få tildelt er endnu uvist, indtil der senere tirsdag ifølge Anders Hagen vil blive holdt møde med det europæiske fodboldforbund (Uefa) om netop billetsalget.
Uefa har imidlertid allerede bekræftet, at alle danske fans med Follow My Team-billetter har forkøbsret, oplyste Fanservice for Danmark på Facebook, efter det sent mandag aften stod klart, at Danmark gik videre i EM.
Der er tale om 4700 danskere, der allerede i december 2019 købte billet til Danmarks knockout-kampe gennem programmet Follow My Team.
De har 24 timers forkøbsret, før det generelle billetsalg bliver åbnet.
- Hvis der er billetter til overs vil der være et offentligt salg. Og hvis der kommer reduktion i antallet af billetter, så ikke alle 4700 kan få billet, bliver loyalitetsprogrammet aktiveret, siger Anders Hagen til TV 2.
Det betyder, at danskere, der gennem loyalitetsprogrammet har mange point, kommer foran i køen i forhold til de danskere, der har Follow My Team-billetter.
- Men mange af dem, der havde billetter til gruppekampene, gjorde ikke brug af dem, siger Anders Hagen.
Fans fra Wales vil ikke blive lukket ind
Ifølge den walisiske sundhedsminister, Eluned Morgan, vil der heller ikke være mange fans til at støtte op om landsholdet fra Wales til lørdagens kamp. Faktisk næsten slet ingen, for ifølge ministeren har Wales modtaget retningslinjer fra politiet i Amsterdam, der ikke vil lukke walisiske fans ind i landet.
- Og det betyder, at vi selvfølgelig opfordrer jer til at blive her og se kampene, siger hun ifølge BBC.
Wales er ligesom Danmark heller ikke på den hollandske liste over "sikre lande," men i modsætning til Danmark spiller udbredelsen af den indiske variant ind.
Varianten er nemlig den dominerende i Storbritannien, og blandt andet derfor har Storbritannien siden 15. juni stået på en liste over "lande med meget høj risiko" med krav om selvisolation i 10 dage.