Ronni er eftertragtet: Landbruget mangler faglærte mekanikere
Som landbrugsmaskinmekaniker er 24-årige Ronni Larsen fra Nordvestjysk Traktorservice i Hurup i Thy blevet forsøgt headhuntet flere gange.
Om bare syv år kommer Danmark til at mangle flere end 70.000 faglærte medarbejdere. Det viser en prognose fra Danske Regioner. Kort sagt bliver der uddannet for mange akademikere, og for få tager en erhvervsuddannelse.
Erhvervsskolerne i Aars er landets eneste uddannelsessted for landbrugsmaskinmekanikere, og her oplever man allerede nu stor mangel på nye lærlinge.
I et af værkstederne på Erhvervsskolerne i Aars øver Ronni larsen sig i de her dage til Euro-Skills - europamesterskaberne for landbrugsmaskinmekanikere. Efter han for to år siden blev færdig med sin uddannelse, er han blevet en eftertragtet fyr hos arbejdsgiverne.
- Der er sommetider, man får et praj fra en anden arbejdsgiver end min nuværende. Jeg kan bestemt godt mærke, at der mangler folk, siger Ronni Larsen.
Manglen vil vokse
Maskinbranchen skriger nemlig på landbrugsmaskin-mekanikere som Ronni Larsen. Selv om optaget af nye lærlinge er øget de seneste år, kan Erhvervsskolerne i Aars ikke følge med efterspørgslen.
- I øjeblikket har vi omkring 500 lærlinge i gang hele tiden, og de seneste estimater på, hvor mange lærlinge der helst skal være i gang med uddannelsen, er 800, hvis vi skal kunne honorere, hvad branchen efterspørger, siger Lars Bagger Nielsen, der er uddannelseschef på Erhvervsskolerne i Aars.
Dansk Arbejdsgiverforening har netop lavet en ny fremskrivning på deres 10-års prognose, og den siger at der i 2028 kommer til at mangle 1400 landbrugsmaskin-mekanikere.
En landbrugsmaskin-mekaniker kan alt det, en personvognsmekaniker kan - plus hydraulik, smedearbejde, computer- og GPS-styring.
Lige nu bliver der optaget omkring 150 lærlinge på landbrugsmaskinmekaniker-uddannelsen i Aars, men der er altså plads til endnu flere.