Efter ni år, ni måneder og 16 dage er Torbjørn hjemme igen

Den danske globetrotter har rejst Jorden rundt med ét vildt benspænd.

Thirbjørn C. Pedersen
Foto: Torbjørn C. Pedersen

- Det er dejligt langt om længe at være hjemme igen.

Globetrotteren Torbjørn C. Pedersen fra Bryrup var et stort smil, da han onsdag morgen gik i land på kajen i Aarhus efter at have besøgt alle verdens 203 lande.

Der er da heller ikke noget at sige til, at manden er glad for at være hjemme. Især fordi han regnede med, at det ville tage under fire år, da han påbegyndte sit projekt, Once Upon A Saga, den 10. oktober 2013.

Det tog imidlertid over dobbelt så lang tid. Nærmere bestemt ni år, ni måneder og 16 dage, før han var hjemme igen.

Rejste kun til lands og til vands

Når det har taget så lang tid, skyldes det ikke mindst, at Torbjørn C. Pedersen besluttede sig for at gøre det med ét markant benspænd, som gjorde projektet noget mere besværligt: Jordomrejsen skulle gennemføres uden at flyve.

- Der er cirka 200 mennesker, der har besøgt alle verdens lande, men jeg fandt ud af, at der ikke er nogen, der har gjort det uden at flyve. Det var virkelig noget, der fangede mig, for jeg føler i den grad, at vi lever i en verden, hvor alting er blevet gjort. Vi har været på de højeste bjerge og i de dybeste skove. Her var der noget foran mig, som ikke var gjort før, fortæller han.

I stedet for fly har han nøjedes med at transportere sig til lands og til vands. Det er blevet til 300 busser, 150 tog, færger, sejlbåde, motorbåde og 40 containerskibe som det, han ankom til Aarhus med i dag.

En uddannelse for livet

Ud over reglen om, at fly var forbudt, skulle han ifølge egne regler opholde sig i hvert land i mindst 24 timer, og han måtte ikke vende hjem, førend projektet var færdigt.

Det har givet ham en helt unik rejse.

- Det har været en meget lærerig oplevelse. Det har været en uddannelse uden parallel i nogen som helst form. Det er utroligt, hvad jeg har set, hvad jeg har lært, hvilke mennesker jeg har mødt og samtaler, jeg har haft. Det er overvældende på alle måder, siger han.

Her ses rækkefølgen Jorden rundt.
Her ses rækkefølgen Jorden rundt.
Foto: Grafik: Onceuponasaga.dk

Frygtede at skib ville gå ned

Men turen har ikke været uden risikable øjeblikke.

- Jeg har været ombord på et skib i fire dage, hvor jeg ikke var et øjeblik i tvivl om, at det her skib ville gå ned. Det var ikke langt fra, hvor Titanic sank, så jeg var noget bange, men søfolkene var erfarne og rolige, fortæller han.

Når man rejser Jorden rundt undgår man heller ikke krig og konflikter, men også der fandt han en vej.

- Ofte så er lande jo store, og konflikterne er regionale, så man kan finde sikre områder at tage hen. Det mest besværlige er bureaukratiet – altså at få lov til at rejse ind, at få et visum og aflevere de papirer, der skal til, fortæller han.

Her er Torbjørn C. Pedersen i Afghanistan i 2018.
Her er Torbjørn C. Pedersen i Afghanistan i 2018.

I 2020 satte coronapandemien så projektet på pause. Torbjørn C. Pedersen strandede i Hongkong og måtte vente på, at det blev muligt at rejse videre.

En lang og hård rejse

Det sidste land, han besøgte, var Maldiverne, som han ankom til i maj.

Herfra lykkedes det ham at komme med et containerskib fra Mærsk, der sejlede hjem til Danmark.

Nu er jordomrejsen slut, og selv om det har været en drøm at gennemføre projektet, har det også været hårdt.

- Det begyndte at blive en lille smule træls efter to år. Så jeg har længe, længe gerne villet hjem, og nu er dagen her endelig, siger en tydelig glad Torbjørn C. Pedersen.

Smilet var stort, da Torbjørn C. Pedersen igen havde dansk grund under fødderne.
Smilet var stort, da Torbjørn C. Pedersen igen havde dansk grund under fødderne.