Hjejlen sejler igen for fuld damp: Husk én ting, hvis du vil med
Der er stor opbakning til den ikoniske turistattraktion, som igen er på vandet efter corona-nedlukningen.
Siden 1861 har hjuldamperen Hjejlen sejlet rundt på søerne ved Silkeborg.
I år var selskabet bag konkurstruet på grund af corona-krisen, men onsdag kom den gamle kulfyrede hjuldamper på vandet igen, og i gang med sæson nummer 159.
- Det har været et hårdt forår for rigtig mange af os omkring Hjejlen, men nu er vi i drift, og ferie holder vi på den anden side. Nu skal vi ud at sejle, fortæller direktør i Hjejleselskabet Thomas Klostergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Hjejleselskabet står bag de i alt otte både, hvor Hjejlen er den mest kendte. Selskabet var truet af konkurs, hvis ikke de kom ud at sejle i år.
- Efter der kom nye ændrede krav i forbindelse med sejlads, så blev den truende konkurs trykket på pause, da vi kom ud at sejle og kunne få penge i kassen, siger Thomas Klostergaard.
De i alt otte både plejer at sejle med mere end 125.000 gæster om året.
- Vi har i alt fem af de otte både i drift. De sejler alle sammen med nedsat kapacitet for at håndtere de corona-hensyn, der er for den enkelte båd, fortæller Thomas Klostergaard.
De fem både sejler med omkring 50-60 procents kapacitet.
Stor interesse og opbakning
Selvom vejret de sidste dage ikke har stået på solskin og varmt vejr, så har interessen for at komme med bådene været stor.
- Der har været mange udsolgte afgange og en enorm stor interesse og opbakning til at komme ud at sejle, fortæller direktøren for Hjejleselskabet.
Han fortæller, at der har været fire ledige pladser i alt på Hjejlen, siden sejladsen begyndte onsdag.
Planlæg turen: Man skal book billet
Hjejlen sejler for tiden med et maksimum på 100 gæster ombord, hvor man tidligere kunne have 165 med. Der er fjernet nogle bænke for, at folk ikke sidder for tæt.
- Vi har forsøgt at gøre det så hensynsfuldt som det har kunnet lade sig gøre for bådene, fortæller Thomas Klostergaard.
Samtidig skal alle spritte af, inden man går ombord. Og man kan kun komme med Hjejlen, hvis man bestiller en billet i forvejen på Hjejleselskabets hjemmeside. Det er der flere grunde til:
- Det er for, at vi kan styre kapaciteten og så folk ikke skal gå forgæves. Og så er det for at have kontaktinfo på gæsterne, så hvis der er en smittet, så kan vi sende information omkring smittekæde til de andre, som har været med på samme sejlads, fortæller Thomas Klostergaard.
- Vi gør alt for at få folk til at huske at planlægge deres tur i god tid, siger han.
Indsamlingspenge bliver først brugt senere
Under corona-epidemien oplevede Hjejlen en massiv opbakning, og i en indsamling blev der samlet omkring 1,5 millioner kroner ind. Blandt andet ved hjælp af støttekoncerter.
Pengene fra indsamlingen skal gå til at oprette en fond, som skal drive aktiviteterne for bådene under Hjejleselskabet. Men først efter denne sæson.
- Så kan vi få godkendelser, tilladelser og penge på plads, inden fonden bliver dannet. Indsamlingspengene står låst på en konto og bliver først frigivet, når fonden er dannet, fortæller direktør i Hjejleselskabet Thomas Klostergaard.