Se kortet: Nye store naturområder skal redde dyre- og plantelivet

Nye anbefalinger peger på, at der skal oprettes kæmpe naturområder i Danmark for at beskytte biodiversiteten. En stor del af stederne ligger i Vest- og Midtjylland.

20200803-090122-L-1920x1152web
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Der skal ske noget for Danmarks biodiversitet nu.

Det mener Biodiversitetsrådet, som netop har udgivet deres anbefalinger til, hvordan vi bedst muligt hjælper den danske natur.

Helt konkret foreslår de, at der oprettes store, sammenhængende naturområder, som skal dække store dele af Danmark og genoprette og beskytte biodiversiteten.

Rådet har sammensat et danmarkskort, der blandt andet viser, at det er muligt at etablere sammenhængende arealer især langs Jyllands vestkyst og i et bælte hen over Midtjylland.

- Der er brug for, at der gøres en indsats for biodiversiteten. Det går tilbage. Vi gør ikke nok for at skabe bedre forhold. Vi ved, at det handler om plads, kvalitet og tid. Når vi giver naturen tid, så kan levestederne udvikle sig, siger Signe Normand, som er forperson for biodiversitetsrådet.

Anbefalingerne fra Biodiversitetsrådet er skabt ud fra en vurdering af, hvilke områder der har det bedste potentiale for at skabe sammenhængende naturområder. 

De er lavet på baggrund af allerede eksisterende rapporter og analyser, som viser, hvor det ville være fornuftigt at skabe mere natur.

Her ses de områder, Biodiversitetsrådet forestiller sig kan blive til sammenhængende naturområder.
Her ses de områder, Biodiversitetsrådet forestiller sig kan blive til sammenhængende naturområder.
Foto: Biodiversitetsrådet

Kan få konsekvenser for lodsejere

Hvilke biodiversitetsindsatser, der helt konkret skal foregå i de enkelte områder, vides endnu ikke, og det bliver ifølge Biodiversitetsrådets forperson op til de enkelte lokalområder at planlægge og beslutte. 

- Det næste trin er at se på, hvad der skal foregå indenfor de her områder. Den eksisterende natur skal have det bedre, de områder der allerede er natur, skal genoprettes, og så er der en del af områderne, som nu er landbrug eller skovbrug, som skal omlægges til natur, siger Signe Normand.

Hun understreger, at hun godt kan forstå, hvis man som lodsejer ikke umiddelbart har lyst til at deltage i naturprojekterne. Derfor er det vigtigt med lokal dialog og at skabe incitamenter, der gør, at det kan betale sig at passe på og genskabe naturen.

- Det har selvfølgelig konsekvenser for, hvor store arealer vi kan dyrke og have skovbrug på. Men det har også mange gevinster for den natur, der er på arealerne i forhold til klima og faktisk også for at sikre rent drikkevand og vandmiljø, siger Signe Normand.

Håbet med anbefalingerne er, at Danmark får store, sammenhængende naturområder, som muligvis kan bidrage til en national målsætning om, at cirka 30 procent af Danmarks areal skal være beskyttede naturområder.