Politiet advarer mod kraftig vækst i ny type digital svindel

Politiet har blandt andet set sager, hvor svindleren udgiver sig for at være en forælder eller en ven.

digital svindel
Foto: TV 2 Grafik/Tune Kruse

Det begynder med en simpel sms med teksten "Hej mor" eller "Hej far".

Men i løbet af få minutter vil afsenderen forsøge at narre dig til at overføre penge. Beskeden kommer nemlig ikke fra et barn, men fra en svindler, der vil lokke penge ud af dig.

Hos National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) ser man i øjeblikket en stor stigning i antallet af anmeldelser af netop denne type kriminalitet.

I løbet af årets første seks måneder har politiet modtaget flere end 1100 anmeldelser om svindelformen, som NSK selv har døbt "Bekendt i knibe". Det er fem gange så mange som samme periode sidste år, fremgår det af en pressemeddelelse fra NSK.

Derfor bør man være ekstra opmærksom, hvis nogen beder om penge over sms eller på de sociale medier.

Det fortæller Kresten Munksgaard, der er leder af forebyggelse og analyse hos NSK.

- Omfanget (af svindlen, red.) er blevet ret massivt, og vi har set en stigning på 500 procent sammenlignet med samme periode sidste år, siger Kresten Munksgaard til TV 2.

Forbundet med skyld og skam

Størstedelen af sagerne handler om svindlere, der over sms har udgivet sig for at være et barn i knibe og fået forældre til at overføre penge.

Men politiet har også set flere sager, hvor unge kontaktes via Messenger eller Snapchat, fordi svindlere har hacket sig ind på en vens profil og fra profilen spørger om at låne penge.

Ifølge Kresten Munksgaard er svindelnumrene en del af en større trend, hvor kriminelle udnytter personlige relationer. Han oplever, at de kriminelle er blevet opmærksomme på, at svindlen ikke skal foregå gennem gammeldags mails, men på de platforme hvor vi normalt kommunikerer med vores nærmeste.

- Der er en ret stor andel, der springer i og desværre overfører pengene, fordi svindleren udnytter relationen til at få folk til at sænke paraderne lidt, siger han.

Han fortæller, at der ved it-økonomisk kriminalitet er et stort mørketal. Det er nemlig noget, som mange ikke har lyst til at indrømme, at de er hoppet på.

- Det er forbundet med skyld og skam, og man føler sig måske lidt dum, så det er langt fra alt, der bliver anmeldt til os, og stigningen kan være meget større end det, vi ser her, siger han.

Ring og tjek

Politiet har set sager, hvor der er blevet svindlet for alt mellem 6000 kroner og flere 100.000 kroner. Typisk vil svindlerne starte med mindre beløb og så langsomt skrue op for beløbets størrelse, forklarer Kresten Munksgaard.

Derfor er opfordringen klar: Man bør altid sikre sig, hvem man taler eller skriver med, før man overfører penge.

Kresten Munksgaard anbefaler derfor, at man altid ringer op til nummeret for at sikre sig, at det rent faktisk er ens barn, der er afsenderen.

- Det er ikke sådan, at man skal være skeptisk over for sine børn, men hvis det handler om penge, så er det en god idé ikke at tage en sms for gode varer og lige ringe op, siger han.