Sådan undgår du dårlig mave på din ferie
Her får du en eksperts råd til at nyde ferien uden mavekvaler.
Det er rigtig, rigtig kedeligt at opleve sin ferie fra et toilet, mens resten af familien tager på udflugt og svømmer i hav eller daser ved svømmepølen.
Diarré kan ødelægge selv den bedste feriedestination, og i den sammenhæng har mange af os sikkert minder, som vi helst havde været foruden.
Men vi kan som bekendt ikke tager på ferie uden vores maver, og du kan selv gøre en indsats for, at din mave ikke bliver forskrækket over de lokale mikroorganismer.
Det oplyser Carsten Schade Larsen, der er overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, på Region Midtjyllands hjemmeside.
Carsten Schade Larsen sidder blandt andet med i bestyrelsen for Dansk Selskab for Rejsemedicin, og hans mangeårige erfaring i forhold til 'turistmaver' er kogt ned til de 2 elementære råd: Drik flaskevand og brug håndsprit.
For langt de fleste ferielande i Sydeuropa gælder det, at du ikke kan drikke vand af vandhanen eller drikke de opløste isterninger lavet af hanevand. Og en lille flaske med desinficerende håndsprit i tasken gør underværker, især når du sætter sig til rette på den lokale taverna.
De fleste rejse-sygdomme skyldes uforsigtighed
Carsten Schade Larsen fortæller, at der er forsket meget i, hvorvidt det afhjælper turist-infektioner kun at spise kogt og stegt mad samt at skrælle alle grøntsager og frugter.
Men der er ikke en målbar forskel i antallet af frustrerede maver.
- Håndhygiejne er tilsyneladende det vigtigste, når man er på farten. Man kan altid komme ud for udbrud af infektionssygdomme på hotellet eller restauranten, men ens egen adfærd udgør en større fare rent statistisk, siger eksperten til Region Midtjylland.
Carsten Schade Larsen understreger, at de fleste sygdomme på charterferier opstår, fordi folk smider paraderne og opfører sig decideret ufornuftigt ved fx at kyle for meget retsina ned i 40 graders varme.
Overlægen vurderer, at der er 10 procent risiko for at få en mave-tarm-infektion i Grækenland, mens en rejse til subtropiske og tropiske lande når op på 50 procent. Uanset hvor du rejser til, kommer du langt med diarré-stoppende medicin i toilettasken.
Når feriemaven bliver ved med at være syg
Hvis diarré’en ikke går over af sig selv, og man bliver syg med feber og blod i afføringen, kan der være tale om en bakterie, som skal behandles med antibiotikum hos lægen.
- Jeg mener ikke, at der generelt er brug for at tage antibiotikum hjemmefra, for faktisk er det et stort problem på verdensplan, at rejsende ved hjemkomsten ofte har multiresistente bakterier i tarmen, og behandling med antibiotika øger risikoen, siger Carsten Schade Larsen til Region Midtjylland.
Se i øvrigt Statens Serum Instituts hjemmeside (www.ssi.dk), hvor du kan få gode råd om rejse-infektioner.
Du kan også søge på destinationen og læse, om der er brug for vaccinationer. Det anbefales blandt andet at få en vaccination mod smitsom leverbetændelse før en rejse til Tyrkiet.