Forskere mister kontakt til GPS-mærket ulv

En teknisk fejl har ramt halsbåndet. Forskerene håber nu, at man kan komme tæt på ulven og fjerne halsbåndet med et radiosignal.

GPS-halsbåndet falder automatisk af i oktober 2024. Forskerne håber dog, at de kan få det til at falde af før tid.
GPS-halsbåndet falder automatisk af i oktober 2024. Forskerne håber dog, at de kan få det til at falde af før tid.
Foto: Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus

Forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus har mistet kontakten til den GPS-sender, der blev sat på en ulv fra Skjern-reviret i december 2022.

Det oplyser forskerne på hjemmesiden Ulveatlas.dk.

Senderen har givet forskerne flere end 1000 positioner frem til 7. marts, hvor signalet hørte op.

Optagelser viser, at ulven lever i bedste velgående, derfor mener forskerne, at en teknisk fejl er skyld i, at senderen ikke opdaterer længere.

Fejlen kan blandt andet være opstået, hvis en anden ulv har bidt i halsbåndet. 

Selvom GPS-halsbåndet nu er stoppet med at sende, så mener forskerne, at det har givet værdifuld viden om ulverevirets størrelse, hvorledes en ulvefamilie bruger landskabet, og hvor langt de bevæger sig omkring.

Via GPS'en har forskerne også haft mulighed for at registrere, hvordan ulven reagerede, da et menneske på kontrolleret vis passerede på 50 meters afstand.

Vil komme tæt på ulven

GPS-halsbåndet er programmeret til at falde af hanulven i 2024. Forskerne håber dog, at man via en radiosender kan aktivere mekanismen før tid. 

Det kræver dog, at de kommer indenfor en kilometers rækkevidde af rovdyret.

Hvis forskerne selv aktiverer mekanismen øges oddesene desuden for at finde halsbåndet og dermed redde den data, som ikke er blevet sendt via båndets sender.

Sådan gik det til, da for første gang lykkedes forskerne at udstyre en ulv med GPS. Video: Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus.

Har været på langfart

Selvom forskerne har mistet kontakten med GPS'en, så har de alligevel en god idé om, hvor den unge hanulv opholder sig.

I sidste uge blev ulven spottet mellem Ry og Gl. Rye syd for Silkeborg. 

- Vi kender kun til en ulv med GPS i Danmark, så vi formoder, at det er vores, forklarede professor Peter Sunde fra Aarhus Universitet i den forbindelse til TV MIDTVEST.

Fra Silkeborg-kanten har den unge han øjensynligt sat kursen mod syd. I hvert fald beretter TV Syd, at en ulv med et GPS-halsbånd i weekenden er blevet set i Vejle. Inden da skulle ulven også have været i Grindsted, lyder det fra forskerne. 

Da forskerne gerne vil forsøge at generhverve halsbåndet, opfordres offentligheden til at rapportere til den nationale ulveovervågning ved Ulveatlas.dk, hvis man mener at have set en ulv med GPS-halsbånd.