11 år efter skandale: Minister vil give grønt lys til jagten på det grønne guld under jorden
Bach Gruppen har forhåbninger om at optage jagten på det varme vand i undergrunden i Viborg, mere end 10 år efter det kostede Viborg Fjernvarme en millionregning.
Det var en dyr fornøjelse sidst der på Viborg-kanten blev forsøgt boret efter geotermi.
Men noget kan tyde på viborgenserne i fremtiden måske kan få varme igennem den grønne energikilde.
Ministeren for klima-, energi- og forsyning, Lars Aagard (M), vil give grønt lys til at Bach Gruppen A/S kan begynde at efterforske et areal på omkring 400 kvadratkilometer i Viborg Kommune for geotermisk energi.
Det fremgår af en redegørelse, der er er sendt til Folketingets Klima- Energi- Forsyningsudvalg, hvori ministeren oplyser, han har til hensigt at give tilladelsen.
Geotermi er en form for vedvarende energi, som findes i undergrunden i form af varmt vand, som kan udnyttes til blandt andet fjernvarme.
Ministerens melding glæder Bach Gruppen.
- Når vi har brugt så lang tid og så mange resurser på det, så det dejligt endelig at kunne komme i gang med det faktuelle arbejde, siger Benjamin Galacho, der er direktør i Bach Gruppen.
Et ulykkeligt eventyr for 11 år siden
Det er ikke første gang, der bliver boret efter geotermisk energi på Viborg-kanten.
I 2009 søsatte Viborg Fjernvarme et geotermiprojekt i Kvols, men projektet kuldsejlede i 2012 og det betød, at en millionregning endte hos mange forbrugere.
Stort set alle omkostningerne ved projektet blev lagt oven i fjernvarmepriserne de efterfølgende år. Dog skar Forsyningstilsynet 7,5 millioner kroner af regningen til forbrugerne, så det i stedet var et beløb på 148,4 millioner kroner, som kunderne betalte for at få varme i radiatorerne.
Fortidens fejlboringer har tilsyneladende ikke afskrækket Bach Gruppen A/S fra at forsøge at genoptage jagten på den grønne energi fra undergrunden.
Sådan vil de undgå samme katastrofe
Når den officielle tilladelse er blevet meddelt, skal Bach Gruppen i gang med at undersøge og efterforske, hvad området byder af muligheder for udvinding af den geotermiske energi.
Arealet er på omkring 400 kvadratkilometer. Det inkluderer også det samme areal ved Kvols, som var omdrejningspunktet ved sidste boringsprojekt.
Først vil dog kræve en selvstændig godkendelse fra Energistyrelsen, før de kan få lov at bore i området.
For at samme fejlboringer ikke skal gentage sig, har Bach Gruppen allieret sig med samarbejdspartnere fra det tidligere forsøg i Kvols tilbage i 2012.
- Vi har stor respekt for det, der skete dengang, men det betyder ikke, vi ikke tør kaste os ud i det. Vi har entreret med nogle rådgivere, for vi skal have noget ekspertise på området som vi ikke selv har - også er det, at man forhåbentlig kan lære af andres fejl, siger direktøren i Bach Gruppen.
Redegørelsen har endnu ikke været oppe og vende i KFE-udvalget, kan Anne Paulin (S), der er en del af udvalget, oplyse til TV MIDTVEST.
Men noget kunne tyde på, at politikerne er positivt stemt om jagten efter den grønne energi.
- Vi har de seneste år haft en del politisk fokus på geotermi, fordi vi ved, at det kan blive en rigtig god, stabil og grøn varmekilde, der kan være med til at gøre Danmark klimaneutral. Det er derfor også godt, at der er flere aktører landet over, der viser interesse for at gå i gang med geotermiprojekter, skriver Anne Paulin til TV MIDTVEST.