Børns skærmhærgede nakker skal reddes af ny app
Nakke- og skuldersmerter hos børn og unge er mere normale end tidligere, og det kan brugen af skærme være skyld i.
Med et blåt lys skinnende i ansigtet og hovedet godt bøjet ned over skærmen sidder danske børn og unge muligvis og pådrager sig nakke- og skulderskader.
Indenfor de seneste 12 år er antallet af børn og unge, der henvises til en fysioterapeut, steget med næsten 40 procent. En stigning der blandt andet skyldes skærmskader.
Den stigning har tre søskende et håb om at få stoppet. Sammen har de nemlig udviklet en app, som skal få børn til at bevæge sig, mens de sidder med tabletten.
- Vores håb er, at vi kan være med til at skabe nogle bedre skærmvaner for vores børn, så de husker at bevæge sig, når de sidder med telefoner og iPads - også når de bliver voksne, siger Marie Eeg Smidt fra Viborg, der er en af de tre søskende.
De tre søskende har lagt deres kompetencer sammen, og efter to års arbejde er de klar med appen. Appen installeres på en telefon eller tablet, og herefter minder den brugeren om at bevæge sig med små animerede videoer i et tidsinterval efter eget valg, hvorefter man kan gå tilbage til at bruge tabletten eller telefonen som før.
Appen skal ændre siddestillingen
Ideen til appen kom en dag, hele familien var ude at spise sammen, hvor børnene straks kastede sig over de tablets, det var på stedet. Alle børnene sad med meget bøjede nakker.
- Vi var bange for, at deres nakke ville tage skade på sigt af at sidde ved skærmene, siger Maria Eeg Smidt.
Alle tre søskende havde længe gået med drømmen om at lave deres egen app, og derfor virkede det nærmest oplagt, at de skulle forsøge at bekæmpe det problem, der var lige for øjnene af dem.
- Belastningen på nakken bliver øget ret voldsomt, når man sidder med hovedet langt fremme og i rigtig lang tid. Og i værste tilfælde kan det give nakkeproblemer, hovedpine og problemer med skuldrene, siger Martin Bang Finlov, der også er en af de tre søskende, og som til dagligt arbejder som fysioterapeut.
- I værste tilfælde kan de få så mange smerter, at de trækker sig fra andre aktiviteter, fortsætter han.
Da øvelserne til appen skulle udvikles, var det ikke en prioritet for Martin Bang Finlov, at det skulle styrke børnene eller gøre dem mere smidige.
- Tanken med øvelserne er, at de skal skabe noget bevægelse, der er modsatrettet den typiske stilling man sidder i, når man kigger ned i en skærm, siger Martin Bang Finlov.