Fremtidigt brintlager skal hjælpe med den grønne omstilling
I Lille Torup er der i dag et underjordisk naturgaslager, men det skal sandsynligvis laves om til et brintlager, som kan bruges til at gemme overskudsstrøm fra vindmøller.
Nord for Viborg undersøger Gas Storage Denmark, der er en del af det statsejede selskab Energinet, muligheden for at gemme brint i jorden.
Der er syv hulrum af 300 meters højde under jorden i Lille Torup, og de er i dag fyldt med naturgas, men det passer ikke til en grøn omstilling.
- Et lager på den her størrelse giver mulighed for, at man producerer meget om vinteren, og kan bruge det senere om sommeren, når der måske ikke er så meget vind. Eller omvendt med hensyn til solenergi, siger Anders Larsen, der er teknisk direktør hos Greenlab i Skive.
De har ligesom Energinet også fokus på, hvordan man gemmer den grønne strøm.
- Der bliver løbende mindre brug for naturgas eftersom naturgassen langsomt bliver udfaset i Danmark, fortæller Adam Elbæk, der er direktør hos Gas Storage Denmark og Energinet.
Lille Torup kan rumme meget brint
Det er endnu ikke besluttet, hvor et nyt brintanlæg skal placeres, men Lille Torup er en af to muligheder.
- Det vi kan byde ind med, det er først og fremmest volumen. Altså massive storskala, siger Adam Elbæk.
Og det er direktøren for Energinet ikke alene om at mene.
- Energimængden, der bliver talt om i lagret her, svarer til hele den årsproduktion, vi har i vores energipark i Greenlab Skive, hvilket på godt jysk ikke er en lille pakke, fortæller Anders Larsen, der er teknisk direktør hos Greenlab i Skive.
Brint-projektet er stadig i undersøgelses-fasen og har søgt EU om støtte til det indledende arbejde.