Henter varme i 80 meters dybde: Her bliver grundvand til grøn og billig fjernvarme
I Hald Ege uden for Viborg kan borgere nu få opvarmet sine boliger med varme fra grundvand og varmepumper.
Viborg Varme er begyndt at gå i dybden for at hente vand op af jorden og at udnytte varmen i det. Lige nu er det kun beboere i Hald Ege, der nyder godt af fjernvarmen fra grundvandet, men planen er, at det geotermiske projekt skal udvides til flere steder i Viborg.
Fra 80 meters dybde henter varmeselskabet grundvand op med en temperatur på 8-10 grader. Herefter sendes vandet gennem en varmepumpe, der øger temperaturen til cirka 65 grader, inden det bliver sendt ud til forbrugerne.
- Grundvandet har en naturlig varme hele året rundt, og det vil sige, at om vinteren er det meget bedre at bruge grundvand end at bruge luft, siger Kristian Brøns Nielsen, der er formand for Viborg Varme.
Når det opvarmede vand kommer tilbage fra forbrugerne, bliver det ledt tilbage, hvor det kom fra.
Grøn og billig
Det er som en del af en grøn omstilling, at Viborg Varme har omlagt den 110 år gamle varmecentral i Hald Ege fra naturgas til en grundvandspumpe. Lige nu bliver den nye form for fjernvarme brugt til at opvarme omkring 100 husstande i området.
- Vi har fået en CO2-reduktion på cirka 50 tons per bolig ved at omstille til det her, siger direktør for Boligselskabet Sct. Jørgen, Hans Erik Lund.
Det glæder forbrugerne, at de nu kan opvarme deres boliger på en mere miljøvenlig måde.
- Jeg synes da, det lyder godt, at vi kan begynde at bruge nogle andre ressourcer og få noget mere grønt, siger Lars Sørensen, der bor i Hald Ege.
Samtidig er der udsigt til, at det bliver billigere for forbrugerne at få varmet sine stuer op.
- Vi vil kunne sænke prisen på fjernvarme over de kommende år, siger Kristian Brøns Nielsen fra Viborg Varme.
Gamle forsøg spøger ikke
I 2012 forsøgte Viborg Varme at bruge vand fra undergrunden til at producere fjernvarme i Kvols. Dengang gang endte forsøget med et hul i jorden til 165 millioner uden at få fat i det varme geotermivand fra flere kilometers dybde.
Det skræmmer dog ikke formanden for varmeselskabet, der nu er lykkes med at få varme ud af grundvand i en noget mindre skala.
- Det var en helt anden proces. Den var meget mere bekostelig og farefuld, viser erfaringerne, siger formand Kristian Brøns Nielsen.
Viborg Varme arbejder nu på at få flere forbrugere i Hald Ege til at skifte naturgasfyret ud med fjernvarme.