Minister på besøg i Foulum: - Lovende, spændende og interessant
Aarhus Universitet og borgmester Ulrik Wilbek stod parat i Foulum med et forslag om, at afdelingen skal huse et Nationalt Center for grøn omstilling af landbruget.
Ministeren for fødevarer, fiskeri og landbrug var i dag på besøg hos AU i Foulum. Her stod Aarhus Universitet og borgmester Ulrik Wilbek parat med et forslag om, at afdelingen skal huse et Nationalt Center for grøn omstilling af landbruget.
Planen er køreklar - de mangler kun at få ministeren med på vognen. Og derfor havde de fundet alle de gode argumenter frem.
- Jeg er sikker på, at når ministeren finder ud af, hvad det er, vi kan her, så bliver han inspireret. Og der er ikke noget bedre end en inspireret minister, siger Brian Bech Andersen, der er rektor på Aarhus Universitet.
- Det er en no-brainer. Og det er et rigtig godt tilbud, fortsætter han.
Og det giver da også rigtig god mening, at et nyt nationalt forskningscenter i Foulum. I hvert fald hvis man spørger rektoren på Aarhus Universitet.
- Det skal ligge der, hvor kompetencerne er. Og så indgår det i et samarbejde med de andre universiteter, siger Brian Bech Nielsen.
- Men der er ingen tvivl om, at der kommer en stor tyngde her på grund af den store erfaring og ekspertise, der er her på stedet, fortsætter han.
Også Viborgs borgmester Ulrik Wilbek tror på, at der er en chance for, at Foulum kan blive hjemstavn for et nyt forskningscenter.
- Der er ingen partier, der ikke vil det grønne. Og grøn udvikling og omstilling, og især indenfor landbruget, det er det, der skal til, og derfor er man også nødt til at investere i det, siger han.
Foulum kan noget særligt
På Foulum kan de da også noget ganske særligt. Her kan man nemlig udvinde protein af græs.
Det tænker vi bliver fremtiden for det danske landbrug i en meget højere grad end det, vi ser nu. Det er nemlig grundlaget for, at vi kan løse nogle af vores klima- og miljøproblemer, siger Jørgen E. Olesen, der er professor i agro-økologi på Aarhus Universitet i Foulum.
Og det kan altså være fremtiden indenfor et bæredygtigt landbrug.
- Det er faktisk langt hen ad vejen vores ide. Det er os, der har drevet det igennem, og nu er vi ved at være så langt, at der også er ved at være rigtige fabrikker med det her ude i virkeligheden, siger professoren.
- Det er i virkeligheden en rigtig stor succeshistorie, at vi i løbet af ganske få år har fået udviklet teknologi, som landbruget tager i brug, fortsætter han.
Og Rasmus Prehn, der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, er da heller ikke uimponeret af det, de kan vise på Foulum.
- Det er lovende, spændende og interessant. Der er så mange perspektiver i det her, og det er også derfor, jeg er på besøg, siger han.
- Der er kamp om pengene, og det er en svær opgave at tilfredsstille alle, fortsætter han.
Forskningsministeren skal da også med ind over for at der kan blive bevilget penge til projektet.
- Jeg vil gerne være med til at bringe det gode budskab videre, så vi forhåbentlig kan få noget i gang, siger Rasmus Prehn.
- Men at stå og love noget, det er for tidligt, slutter han.