Vinhøsten er den bedste nogensinde
En usædvanlig varm september har gjort årets danske vinhøst til den bedste nogensinde.
2016 har været det bedste år for danske vinproducenter nogensinde. Det kommer bag på producenterne efter en kold og våd sommer. Men så kom den varmeste september nogensinde, og det har gjort druerne søde som aldrig før.
- Det har aldrig været så sødt, med så meget sukker i druerne, som der har været i år. Derfor kan vi godt måle os med, tror jeg, et stykke ned i mellemeuropa med hensyn til sødme af druer, siger vinbonde Anders Overgaard Andersen fra Tjele.
Anders Overgaard Andersen forventer at kunne producere 40% mere vin end sidste år. Samtidigt regner han med kvaliteten bliver bedre end nogensinde før.
Den kolde sommer og varme sensommer betyder at sukkerindholdet ligger 15-17% højere end sidste år.
- Det, der sker i marken er første step. Det, der sker i vinneriet, det er jo step to. I hvert fald er grundlaget særdeles lovende her i 2016. Så vi håber, at vi med sødmen ogås kan hæve kvaliteten 10-15%.
Druer dyrket i Danmark har et højt syreindhold. Det betyder at vinen skal lagres 3-4 år før syren er faldet til ro. Så det bliver først omkring 2020, at dette års høst kan nydes fra flaske.