Efter flere sammenstød og selvtægt: Nu opruster politiet sin tilstedeværelse ved stutteri
Politiet løfter samtidig - helt ekstraordinært - sløret for en del af efterforskningen.
Politiet er nu begyndt at patruljere foran John Byrialsens ejendomme i Skals.
Stutteriejeren og hans virksomhed har i den seneste tid været under stærk bevågenhed - både fra politi og borgere.
Sidstnævnte har ad flere omgange demonstreret i området, men det er ikke alt, der har været inden for lovens rammer, siger vicepolitiinspektør Christian Toftemark.
- Det skal stoppe nu. Det hører ingen steder hjemme, siger han.
Må gerne demonstrere
Det er ikke de lovlige demonstrationer, politiet er imod - de er "hjertens velkommen", siger Christian Toftemark.
Men passionerede borgere er nu begyndt at begå selvtægt. Og det er ikke i orden, slår han fast.
- Vi oplever, at nogle af de passionerede hestefolk selv er begyndt patruljering derude. De generer udkørsel af foder og blokerer veje, så arbejdet generes. Det må man ikke, og det eskalerer også konflikten, konstaterer han.
Derfor er politiet nu til stede ved stutteriets ejendomme.
- Vi skal have genetableret ro og orden derude, slår han fast.
Løfter ekstraordinært sløret for efterforskning
Demonstranter har flere gange kritiseret politiet for ikke at gøre nok i efterforskningen af anmeldelser om misrøgtede heste på Viegård Stutteri.
For at nedtrappe konflikten fortæller poltiet nu åbent om resultatet af den stadigt pågående efterforskning.
- Sigtelserne har ikke karakter af vanrøgt eller mishandling. Derfor har de heller ikke en karakter, hvor sanktioner som fjernelse af hestene eller indsættelse af forvalter kunne komme på tale, skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.
Politiet og Fødevarestyrelsen har foretaget seks kontrolbesøg, som har medført fire sigtelser, og i alt 35 forhold for blandt andet overtrædelser af dyrevældfærdsloven.
Men stutteriet har foreløbigt efterkommet de anvisninger, som politiet har givet, og fået for tynde heste i behandling.
Det er helt usædvanligt, at politiet offentliggør oplysninger om sigtelser af navngivne personer, fortæller Christian Toftemark fra Midt- og Vestjyllands Politi.
- Jeg har aldrig været med til det før. Normalt, når der foregår en voldsepisode, eller vi har fundet narko et sted, så kan vi fortælle om det, fordi man ikke kan koble én person til sigtelsen. Men når vi fortæller om den her forbrydelse, så ved alle, hvad det drejer sig om, forklarer han.
Nu har politiet været i dialog med stutteriejer John Byrialsen og fået samtykke til at dele oplysninger i sagen.
Politiets håb er, at kommunikationen kan nedtrappe konflikten. Også selvom resultaterne måske ikke gør alle tilfredse, erkender vicepolitiinspektøren.
- Vi har vurderet, at det vil være i alles interesse, at vi gør det i den her sag for at imødekomme borgernes behov, forklarer Christian Toftemark.
- Vi er med på, at det, vi fortæller, ikke er det, man gerne vil høre, så der kan stadig være nogle, der mener, vi ikke gør nok. Det er helt fair, men vi arbejder inden for lovens rammer og de tilsynsmuligheder, vi har, understreger Christian Toftemark.
Fortsætter efterforskning
Politiet begyndte patruljeringen foran stutteriet i går tirsdag og vil fortsat være til stede i både dag-, aften- og nattetimer.
Efterforskningen af de mange anmeldelser, som er givet til politiet, fortsætter også, siger Christian Toftemark.
- Det er vigtigt at sige, at vi stadig efterforsker alle anmeldelser, der er kommet ind. Både de, der omhandler dyrevelfærden på stutteriet, og de, der udspringer fra demonstrationer i forbindelse med sagen, siger Christian Toftemark.