Henrik og Morten fandt en guldskat

Brødrene Henrik og Morten Sahl Carlsen fra Bjerringbro finder guldskat ved Hvorslev.

Henrik og Morten Sahl Carlsen
Foto: Uffe Bregendahl, TV MIDTVEST

Brødrene Henrik og Morten Sahl Carlsen gjorde i 2015 og 2016 bemærkelsesværdige guldfund ved Hvorslev mellem Bjerringbro og Randers. Fundet har ledt Moesgaard Museum på sporet af et større fund. 

For kort tid siden har museet lavet en ny undersøgelse i området, som har bragt nye guldfund  - tre såkaldte brakteater - frem i lyset.

1:58
Endnu engang har folk med metal-detektorer bippet en kostbar skat op af mulden.

Ifølge museumsinspektør på Moesgaard Museum, Jens Jeppesen, som forestod undersøgelsen, er der for brakteaternes vedkommende tale om en B-brakteat og fire D-brakteater.

- På B-brakteaten ses tre dansende mennesker. Over dem svæver et fuglelignende væsen. Motivet kendes også fra andre brakteater, hvor menneskefigurerne kan være omgivet af forskellige symboler. Der er utvivlsomt tale om et religiøst motiv, som er vanskeligt at gennemskue i dag, men jernalderfolkene, som for 1500 år siden bar sådanne smykker eller amuletter, har vidst, hvad disse billeder symboliserede, siger Jens Jeppesen i en pressemeddelelse.  

Brødrene Henrik og Morten Sahl Carlsen er begge metaldetektiver. De fandt den første del af skatten allerede i 

Brødrene fandt første del af en større guldskat med metaldetektorer. 
Brødrene fandt første del af en større guldskat med metaldetektorer. 
Foto: Uffe Bregendahl, TV MIDTVEST

2015. I 2016 fandt brødrene yderligere to dele af det, som nu samlet beskrives som en guldskat. Moesgaard Museum vurderer, at landbrugsmaskiner i tidens løb har spredt skatten fra det sted, den oprindeligt har ligget. 

Runde hængesmykker

Brakteater er runde hængesmykker med øsken til ophæng. De er kun præget på den ene side, hvor man ser forskellige motiver. 

Tre af D-brakteaterne er end. De er fremstillet med samme prægestempel, mens den fjerde er afvigende. Her ses denne brakteattypes karakteristiske, ret abstrakte dyrefigurer.

Spredt ud over Skandinavien, England og dele af Mellemeuropa er der i tidens løb fundet omkring 900 guldbrakteater. Hovedparten er fremkommet i Sydskandinavien, og der er således tale om et udpræget nordisk fænomen. I Danmark, hvor der er flest, kendes de udelukkende fra skatte- eller offernedlæggelser, mens de i Norge og England også er fundet i grave, skriver Moesgaard Museum i en pressemeddelelse. 

Den samlede guldskat rummer også to nye fund, men arkæologerne på Moesgaard Museum mener, alle dele stammer fra samme sted. 
Den samlede guldskat rummer også to nye fund, men arkæologerne på Moesgaard Museum mener, alle dele stammer fra samme sted. 
Foto: Moesgaard Museum