Langt større fokus på alkohol i teorilokalet: - Vi blev ret chokerede

Køreskoler skal i langt højere grad end tidligere undervise eleverne i risikoen ved at blande alkohol og kørsel.

Køreeleverne Mille Beck Nybo Jensen (tv) og Anne Daugbjerg Bønding (th), der begge går på gymnasiet i Skive. 
Køreeleverne Mille Beck Nybo Jensen (tv) og Anne Daugbjerg Bønding (th), der begge går på gymnasiet i Skive. 

Køreelever hos Riis Køreskole i Skive er til teoriundervisning. 

Men det er ikke regler om vigepligt og parkering, der bliver gennemgået.

De unges øjne er rettet mod et stort billede af en bil, der er krøllet helt sammen i en vejkant, der bliver lyst op på væggen af en projekter.

Kørelærer Mathias Simonsen er ved at undervise eleverne i risikoen og konsekvenserne ved at køre i alkoholpåvirket tilstand.

- Man kan i princippet køre bil på to genstande, men det svinger rigtig meget fra person til person, hvor meget man kan holde til. Så lad nu være. Har du en promille på 0,51, så klapper fælden, fortæller Mathias Simonsen de unge.

Pas på dagen efter en bytur

Undervisningen i risikoen ved at blande alkohol og kørsel er blevet en større del af pensum på køreskolerne gennem de seneste ti år.

Det fortæller Kjeld Riis, der er indehaver af Riis Køreskole.

- Der bliver lagt op til, at en stor del af køreundervisningen skal være det, vi kalder holdning og adfærdsbearbejdelse. Man mener, at vi blandt andet skal præge de unges holdning til, hvordan man bør forholde sig til alkohol og trafik, siger han.

Køreeleverne bliver blandt andet undervist i lovgivningen på området, men de får også konkrete informationer om, hvor lang tid det tager, før en genstand er ude af kroppen, og hvor meget det kan variere fra person til person. 

To af de unge, der bliver undervist i risikoen ved at køre i alkoholpåvirket tilstand, er Mille Beck Nybo Jensen og Anne Daugbjerg Bønding, der begge går på gymnasiet i Skive. 

"Det er mere skamfuldt"

De fortæller, at det er utænkeligt for dem at sætte sig bag rattet, hvis de har drukket alkohol. Men de er alligevel blevet klogere af undervisningen. 

- Vi blev ret chokerede over at høre, hvor lang tid der går, før alkoholen er ude af kroppen igen. Måske kan man faktisk slet ikke køre hele den næste dag, fortæller Anne Daugbjerg Bønding. 

Kørelærer Mathias Simonsen fortæller, at man skal være rigtig opmærksom dagen efter en bytur. 

- Selvom man er gået tidligt hjem, og man faktisk føler sig frisk og har det godt, så er det ikke ensbetydende med, at man ikke har en for høj promille, siger Mathias Simonsen. 

0:28
Midt- og Vestjylland topper statistikkerne over antallet af sigtelser for spirituskørsel. 

Det var Mille Beck Nybo Jensen ikke klar over. 

- Det var også en stor øjenåbner, at vores kørelærer faktisk kunne fortælle, at han selv har mistet en ven, der kørte spirituskørsel, siger hun. 

Kjeld Riis har været kørelærer siden 1998. Han har klart mærket, at der er kommet et langt større fokus på at forhindre spirituskørsel.

- Det er heldigvis mere ildeset, og man ser mere skævt til spirituskørsel, end man har gjort tidligere. Det er mere skamfuldt. Mange af de unge, der kommer her, ser spirituskørsel som et no-go, siger han. 

Forældrene har en vigtig rolle

Kjeld Riis vil gerne undervise de unge i risikoen ved spirituskørsel.

- Vi håber helt klart, vi gør en forskel. Det ligger os meget på sinde. Vi vil gerne ændre adfærd, så det bliver sikrere at færdes i trafikken, siger han. 

Men han tvivler på, hvor stor en effekt undervisningen har. Han peger på, at de kun er i kontakt med de kommende bilister i tre måneder.

- De unges holdninger til adfærd i trafikken kommer hjemmefra. De unge ser, hvad forældrene gør, og det præger dem. Derfor er det vigtigt, at man viser sine børn en sund og positiv adfærd i trafikken, mener han.  

Uanset hvad er Mille Beck Nybo Jensen og Anne Daugbjerg Bønding glade for undervisningen. 

- Det er en god ting, at de sætter så stort et fokus på det. Man forstår ligesom, at det er alvorligt, og at det kan have store konsekvenser, siger Mille Beck Nybo Jensen. 

Køreskoleeleverne på Riis Køreskole bliver undervist i konsekvenser ved spirituskørsel to gange i løbet af teoriforløbet.