Hun er kvinden bag seks vaccinationscentre i landsdelen: - Jeg har været med til at skrive Danmarkshistorie
De fleste kender hende måske ikke - men ledende sygeplejerske Dagny Kloster har alligevel haft en stor betydning for mange midt- og vestjyderes liv. Hun er nemlig kvinden bag hele seks vaccinationscentre i landsdelen.
Fredag den 11. december 2020 modtog ledende sygeplejerske Dagny Kloster et opkald, der skulle vise sig at få enorm betydning for, hvordan hendes arbejdsår anno 2021 ville udforme sig.
Men endnu vigtigere fik opkaldet også uvurderlig betydning for, hvornår tusindvis af primært vestjyder kunne lade sig vaccinere i kampen mod covid-19.
Opkaldet kom fra den lægefaglige direktør ved Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak.
- Hej Dagny! Vi mangler lidt hjælp til udrulningen af covid-19-vaccinerne i et par måneder. Var det noget for dig?
Nogenlunde sådan lød spørgsmålet fra den lægefaglige direktør til Dagny Kloster. En udfordring som den 56-årige sygeplejerske valgte at tage op - uden måske at vide, hvad hun helt gik ind til.
- Det lød da meget spændende. Jeg har altid været glad for udfordringer, så jeg valgte at sige ja, lyder det fra Dagny Kloster.
- ALTING skulle skaffes
Tre dage efter opkaldet fra Jens Friis Bak var der møde på Døesvej 54 i Holstebro Kommune, hvor Dagny Kloster sammen med andre fagpersoner skulle forvandle en tidligere folkeskole til et vaccinationscenter.
- Ingen vidste, hvad vi skulle. Ingen havde prøvet at lave et vaccinationscenter før, så det var en enorm udfordring for os.
Dagny Kloster og resten af teamet endte med at godkende den tidligere folkeskole til at blive en del af vaccineudrulningen. Det samme gjorde sig gældende for en tidligere postterminal i Herning Kommune to dage senere, inden bygninger i Lemvig, Struer, Ringkøbing og Ikast også blev godkendt og senere stod klar i marts måned.
Pludselig stod Dagny Kloster med ansvaret for i alt seks vaccinationssteder i den vestlige del af Region Midtjylland.
En lille brik var nu lagt i det store puslespil, der skulle gøre Danmark modstandsdygtige i kampen mod covid-19. Mange brikker manglede dog endnu at blive lagt.
Mange lavpraktiske ting
Da lokationerne var på plads, skulle der skaffes personale og laves vagtplaner, ligesom et væld af lavpraktiske ting skulle falde i hak.
- Vi satte gang i et netværk, så vi kunne rekruttere pensionister og efterlønnere. En menig borger har nok svært ved at sætte sig ind i, hvor mange ting der skal være styr på, før man kan vaccinere en hel befolkning.
- De helt rette køleskabe skulle skaffes. Sprit skulle være klar. Personalet skulle være uddannet. Det var uden tvivl min største karrieremæssige udfordring til dato.
Den 23. december - 14 dage efter opkaldet fra Jens Friis Bak - stod vaccinationscentrene dog klar. Få dage senere blev de første borgere vaccineret.
- Det er et fantastisk godt eksempel på, at det danske sundhedsvæsen kan rykke, når det virkelig gælder, siger Dagny Kloster.
Arbejde juleaften
I takt med at antallet af vacciner begyndte at strømme til Danmark i løbet af foråret 2021, blev der også proppet flere og flere arbejdstimer ind i Dagny Klosters arbejdskalender.
Samtidig blev hendes tid som leder af vaccinationscentrene udvidet fra de oprindelige to måneder til en længere periode på ubestemt tid.
- I tre måneder havde jeg ikke en eneste fridag. På en typisk dag kørte jeg på arbejde klokken 06:30 og var hjemme til aftensmad. Efter aftensmaden ringede jeg rundt til kommunerne for at lave aftale til de næste dage.
Dagny Kloster bor i Silkeborg med sin mand Per Egebjerg. Derudover har hun tre voksne børn fra et tidligere ægteskab - og en god mand.
- Jeg kunne kun klare det, fordi jeg havde voksne børn. I perioden, da vi havde allertravlest, havde det da store konsekvenser for mit privatliv. Sådan er det, når man for eksempel arbejder juleaften, men det er okay, når det kun er for en periode.
- Man kan ikke holde til det i længere tid, siger hun.
Værre end 2. verdenskrig
Den 1. oktober 2022 valgte Dagny Kloster at stoppe som leder af de seks vaccinationscentre. Et nyt job som Vikarbureauchef ventede forude.
Selvom tiden som leder af vaccinationscentre var den travleste og mest udfordrende tid i Dagny Klosters karriere, er hun glad for, at hun var med til at løfte den samfundsvigtige opgave.
- Jeg har været med til at skrive Danmarkshistorie, og det er jeg rigtig stolt af. Flere ældre borgere beskrev, at tiden under corona var værre end 2. verdenskrig - for dengang kunne man i det mindste gå op på kroen og få en øl.
- Overordnet set har det været en positiv oplevelse for mig. Vi kan være stolte af vores sundhedsvæsen. Men hvis jeg blev spurgt, om jeg ville gøre det igen, ville jeg nok lige overveje det en ekstra gang, afslutter Dagny Kloster.