'Lykkelig slutning' i rejsebranchen: - Det gør en stor forskel

Den nye hjælpepakke til rejsebranchen indeholder blandt andet, at selskaber ikke længere hæfter kollektivt for lånte penge under krisen.

Bjarke Hansen er glad for den nye hjælpepakke til rejsebranchen (arkivbillede).
Bjarke Hansen er glad for den nye hjælpepakke til rejsebranchen (arkivbillede).
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Rejsebranchen har tirsdag fået en håndsrækning af regeringen samt SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i form af en revideret og udvidet hjælpepakke.

Det bringer glæde hos Bjarke Hansen, der ejer rejseselskabet Primo Tours fra Ringkøbing.

- Jeg er rigtig godt tilfreds af flere årsager. Det primære er, at man fjerner den kollektive dækning. Jeg synes, det var et skridt i den forkerte retning med den kollektive hæftelse, hvor alle ville gøre så meget som muligt for at låne mange penge, fordi man ikke vidste, hvor meget man skulle betale tilbage. Det er forsvundet, så det er et skridt i den rigtige retning, fortæller Bjarke Hansen.

Netop den kollektive dækning af lån var noget af det, der har været under skarp beskydning fra den første hjælpepakke, rejsebranchen fik.

Ville træde ud af aftale

Kritikken var dengang så stor, at Bjarke Hansen sagde på vegne af sit eget og 11 andre rejseselskaber, at de ville træde ud af Rejsegarantifonden.

Det er ikke længere aktuelt, da den første hjælpepakke er blevet revideret, så man nu hæfter individuelt for de penge, man låner.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kommenterede på kritikken under pressemødet og sagde, at det havde ligget til grund for ændringen i aftalen.

- Det gør en stor forskel i forhold til før. Nu ved jeg, at hvis jeg låner fem millioner, så skal jeg betale fem millioner plus renter tilbage. Før kunne nogle låne 15 millioner og ende med eksempelvis kun at betale fem tilbage. Det er ikke retfærdigt, og det blev et rent lykkespil. Jeg kan meget bedre lige den model, der er nu, hvor du betaler det tilbage, som du har lånt. Det er for mig den helt naturlige måde at låne penge på, siger Bjarke Hansen.

Før ændringen var det sådan, at rejsebranchen hæftede kollektivt for de penge, de individuelle selskaber ville låne. Det er nu ændret, og derfor er Primo Tours-ejeren en tilfreds mand.

- Det er fedt at være i et land, hvor en, der driver forretning, kan få lov til at ytre sin holdning – og i dette tilfælde sin utilfredshed – og politikerne så siger, at de ikke havde tænkt det igennem, fortæller han og fortsætter:

- Det er en lykkelig slutning på noget, der så ud til at kunne være endt som et mareridt.

3:09
Otte af landets største bureauer - blandt andre Primo Tours i Ringkøbing - truer med at forlade Rejsegarantifonden. Rejseselskaberne er nemlig stærkt utilfredse med den hjælp, regeringen har tilbudt under coronakrisen.

Glad nu, men har stadig ønske

Intet skal for Bjarke Hansen rokke ved, at tirsdagens pressemøde var en succes. Han er glad for ændringerne, men ser han fremad, ved han godt, hvad han ønsker sig.

- Det vil hjælpe meget, hvis man melder hurtigere ud. Både for os og for forbrugerne, så ingen mister penge. Det ville hjælpe branchen, hvis man fik mere at vide, så vi kan planlægge efter det, siger han og fortsætter:

- I stedet for at forvente en åbning senere, så sig, at vi åbner, hvis alt går, som det skal. Det ville sikre os økonomisk nu og her og give gæsterne tryghed.

Ejeren bruger Grækenland som eksempel. Der er det allerede meldt ud, hvornår grænserne åbner, så turister kan planlægge turen dertil.

Fokus på voucher

En af de ting ved den nye hjælpepakke, som Bjarke Hansen allerede har fået flere spørgsmål til, er voucher-ordningen.

Spørgsmålene går på, om kunderne mister deres penge, hvis de ikke bruger den voucher, de modtager for den aflyste eller afbrudte rejse, inden for et år.

Men sådan er det ikke.

- En del af pakken er voucher-løsningen, som skal laves i EU. Nu har partierne valgt at bakke op, men EU skal tage beslutningen, om voucher-løsningen skal bruges eller ej. Der er det vigtigt, at folk forstår, hvad løsningen er. Nogle tror, at man får et gavekort, som skal bruges inden for et år, og hvis man ikke bruger det, mister man pengene. Men sådan er det ikke. Bruger man ikke voucheren inden for et år, modtager man sine penge retur, forklarer Bjarke Hansen.

Skulle det selskab, man har bestilt sin rejse hos, gå konkurs i mellemtiden, mister man heller ikke sine penge. Der er nemlig statsgaranti ved konkurser.